Espresso – Din lokala tidning

Årskrönika Östra Göinge 2014

Februari: – Komikern Peter Apelgren besökte Sibbhult i början av året.

Mars:

– Den 10 mars blev det 18 grader varmt mitt på dagen – en tidig försmak av sommaren som komma skulle.

Maj:

– En tidig morgon vid Rodatorpet i maj. Allt i väntan på distanryttarna i Göingeritten. 2015 blir det femte året på rad som Glimma RF arrangerar SM.

Juni:

– Den sista kullen gymnasieelever lämnade Stenforsaskolan – med mörka moln över sig men den ljusnande framtid är deras. – Som alltid är det gott om besökare vid Tydingesjöns MC-café – där den som kommer dit får se både nytt och gammalt. – Rolf Tillman kanske är ett ämne för ”Årets Göing”. 2014 blev sista året för Tjernobyllägret på gamla Brobysjukhuset men Rolf och hans gäng jobbar vidare för att i år hålla lägret på Göingeskolan. – I Hazelius trädgård i Hanaskog träffade före detta migrationsminstern Tobias Billström företrädare för ett av kommunens integrationsprojekt. Den långa sommaren hade bara precis börjat.

Juli:

– Världens största orienteringstävling, O-ringen, avgjordes i trakten och Östra Göinge kommun var etappvärd för den allra första etappen. Årets kulturpristagare från Östra Göinge, ??, sjöng nationalsången.

Augusti:

– Wanås slott från ovan i slutet av augusti – en månad senare skulle det visa sig komma celebra gäster på besök. – Sporthallen i Knislinge, sedermera döpt till Snapphanehallen av kommuninvånarna, stod klar i början av september. Med solceller på taket och sedumtak är det en ”grön” sporthall. – Jill Johnsson kom till Helgeåfestivalen och rockade loss så pass att strömmen gick – fast det var inte hennes fel. Hela byn blev strömlös under en dryg kvart. I år lockar festivalen med bland annat Europe och Skidrow.

Helgeåfestivalen.

– Efter att många ungdomar i kommunen påkommits med att ha prövat drogen Spice sattes ett särskilt projekt igång tillsammans med bland annat polisen. Stationsbefälet Rolf Paimensalo fick berätta för dåvarande justitieministern Beatrice Ask hur man arbetar.

September:

– ”Som vanligt” var det massor av simmare på Göingeplumset i början av september. – Så kom de då till Glimåkra först och sedan till Wanås, kronprinsessparet. Carolin Svensson överlämnar blommor till paret när de besökte Medvind. Men något besök hos Ingrid Persson i Nedanbäck som var planerat hanns inte med. Det ströks. – Det var serverat för kronprinsessan. – Den nya lekplatsen i Knislinge invigdes med ballongsläpp.  

Oktober:

– Hanaskogs IS killar är klara för division III. – Vävdagarna lockar alltid många besökare till Glimåkra. Ousman Sarr ursprungligen från Senegal men numera bosatt i Sverige vävde utomhus på sin egentillverkade vävstol. – Riksföreningen Unga Synskadade höll idrottsträff på Glimåkra folkhögskola i slutet av oktober. Ungdomarna med varierad grad av synskada fick bland annat prova på backstafett och goalball. – Pannkakorna var absolut godast tyckte barnen på Mölleskolan när föreningen Aktiva Sibbhult bjöd på frukost en morgon i oktober. – Paul Seugling hade fullt upp i köket att grädda pannkakor.

December:

– Året avslutades med traditionellt Nyårsdopp i Östanå.   Text & bilder: Mikael (MiP) Persson [dt_slideshow width=”1200″ height=”500″ posts=”og-arskronika” /]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x