Espresso – Din lokala tidning

En legend i gymnastikvärlden

Tex tränar gymnast[/caption] Tex Holmgren ville sedan barnsben bli cirkusartist – man kan påstå att han har det i blodet. Gymtex föreningen startade han genom att plockade ut några duktiga flickor från skolan, bland dem sin egen dotter, de bildade den första gymnastikgruppen. Föreningen Gymtex startade 1976 på Tex initiativ och han drog med sig gymnasternas föräldrar till styrelsen i föreningen.

Utvecklade artistisk gymnastik

Gymtex började träna artistisk gymnastik som är redskapsgymnastik, de tränade i lilla gymnastiksalen i Prästavångskolan under små omständigheter. De gjorde bra ifrån sig och vann mycket, även mot de större stadsklubbarna som Kristianstad och Hässleholm. En ny sporthall byggdes och de köpte in bättre redskap. Träningen blev intensivare, flickorna tränade seriöst 16-timmar i veckan. Den artistiska gymnastiken utvecklades. Flickor från orterna i närheten drogs till Gymtex som började bli kända för sina duktiga gymnaster. Anna Hansson, en av Tex gymnaster, blev svensk juniormästarinna. Tex hade på 1980-talet 10 lag, mellan 30 och 40 gymnaster, som han tränade och tävlade med i olika serier. Då fanns det 10-12 olika klubbar i Skåne. I dag finns endast ett fåtal klubbar i hela landet, det krävs omkring 25 timmars träning i veckan för att bli riktigt duktig gymnast.

Styrde truppgymnastiken

Gymnastiken utvecklades till truppgymnastik vilket innebär att 8 personer som tävlar gör lika rörelser, innehåller 3 olika grenar. Gymtex var en av klubbarna som styrde utvecklingen i denna gymnastik tillsammans med en Ystadklubb dominerade de och vann allt. Gymtex representerade Skåne i riksmästerskap av Lilla ungdomstruppen, vilket de vann 5 eller 6 gånger. Då var det 5 lag aktiva och 380 medlemmar.

Tex historia

Tex är uppvuxen i Malmö, började med gymnastik när han var 17 år, ganska sent tycker han själv. Han har varit med i två landskamper med KFUM-gymnaster med pojkar från Kristianstad. Började sin karriär som gymnastiklärare i Degerberga 1959. Arbetade några år i Kristianstad som idrottslärare. Kom till Broby genom en god vän och köpte bokhandeln som han drev i 10 år. Tog tjänst som idrottslärare i mellanstadiet i Broby, där han drog igång Gymtex. Namnet Tex fick han när han utövade akrobatik på hästrygg, Kosackridning. I folkmun kallade man det Texasridning. I 70-års present fick han ett namnbyte av en av döttrarna, så nu kan han legitimera sig som Tex tidigare var namnet Bertil.

Utbildar ledare

Tex utbildade egna ledare, sina döttrar har han utbildat till tränare och de har under åren varit stort stöd och hjälp för honom. Tex utbildar även ledare för andra klubbar så han reser runt och ger kurser. Tex skojar och säger att han driver Gymtex som ett familjeföretag. Föreningen har 12 ledare och är 180 medlemmar i dag. Det är en stor prestation av Broby som en liten ort att tävla mot storstadsregionen som har större urval av barn. Gymtex är framgångsrika, de vann SM Juniormästerskap och blev femma när de representerade Sverige i EM.

Det ska börjas i tid

Det tar 5-6 år att bygga upp en gymnastiktrupp säger Tex. Flickorna börjar träna i 7-8 års åldern, truppen behöver vara 10-12 gymnaster för att 8 är aktiva vid tävling, de kan bytas ut i de olika grenarna. Risken är ju att någon är sjuk på tävlingsdagen. Helst vill Tex ha en grupp på 16 personer men det är svårt att få en så stor grupp i Broby. Idag har Tex ett bra gäng i 10-års åldern, de tränar tre dagar i veckan totalt sju timmar. Andra aktiviteter som också ska ordnas är träningsläger. I 30 år har Tex anordnat tre träningsläger på Lingvallen varje sommar med 120 gymnaster per läger. Dit kom deltagare från hela landet. I somras besökte Tex lägret då hade han inte varit där på 10 år. Han sade att det kändes konstigt att besöka ett gymnastikläger där ingen av gymnasterna kände igen honom.

Ställer krav

Tex är en tränare av gamla stammen – som ställer krav på barnen. Han vill ha disciplin på träningen, de startar med samling på rad, hälsar och har en genomgång av träningspasset. Avslutet sker också med samling och hälsning. Barn och även vi vuxna behöver ideal att se upp till. Tex talar om auktoritet, engagemang och energi. När han ser sina döttrar i rollen som tränare känner han igen sig. Man måste vara en förebild och jobba med gymnasterna som ledare, ge både ros och ris. Du måste våga göra saker som inte är bekväma.

Fysisk träning stimulerar

Det Tex ser som svårast är att få tag i bra gymnaster. Viktigaste förutsättning för att bli en bra gymnast är att barnet har mod, det är ungefär 70% av framgången. Energi och vilja behövs också. Tex poängterar flera gånger att gymnasterna måste våga göra okända saker att vara trygg i sig själv och inte vara rädd. Omgivningen närmast gymnasten påverkar, grupptrycket är stort i unga år. Idag ska allt i skolan vara roligt och barnen får svårare att hantera svårigheter. Målmedveten träning i klubbar ger personlig utveckling förutom att det ger självtillit, smidighet och styrka. Fysisk träning stimulerar mentalt, gör det lättare att koncentrera sig och stärker självförtroendet. Idrottande ungdomar har oftast bättre skolresultat. De flesta av Tex gymnaster har lyckats bra i livet. Mer information hittar du på Gymtex hemsida: www2.idrottonline.se/default.aspx?id=316153 Eller så sök Gymtex på Facebook, många ”gamla” gymnaster har hört av sig, det gläder Tex att de kommer ihåg sin klubb.]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x