Espresso – Din lokala tidning

Prositen i Bäckaskog

Vid en gudstjänst på Bäckaskogs slott predikade kyrkoherde Gustaf Nordström för ett kungligt sällskap. Även generalen Carl von Cardell var på plats, dock sovandes under predikan…

Generallöjtnant Carl von Cardell föddes 1764 i staden Demmin i Pommern som nu är en del av Tyskland. Staden låg i den delen av Pommern som då styrdes av Preussen och Carl Friedrich började sin militära karriär i den preussiska armén år 1780. Ungefär tio år senare övergick han till svensk tjänst och blev kapten vid en infanteribataljon under ”Herr Öfversten och Riddaren” von Hintzenstern i Pommern. 1797 blev Cardell överstelöjtnant vid Wendes artilleriregemente som då ännu var förlagt på andra sidan Östersjön. Han utsågs 1816 till chef för hela det svenska artilleriet och hans militära karriär avslutades 1820 med en utnämning till generallöjtnant. Carl von Cardell stod i nära förbindelse med dåvarande kungen, Karl XIV Johan och det finns en anekdot från Bäckaskogs slott utanför Kristianstad som också innefattar kyrkoherden i Ivö församling, Gustaf Nordström.

Prästen Gustaf Nordström blev kyrkoherde i Ivö församling 1816. Han var gift med Beatha Maria Lundgren. Bröllopet skedde 27 augusti 1806 i Broby i Östra Göinge, där den unge Gustaf då hade en komministertjänst. Paret fick tillsammans tio barn mellan åren 1809 och 1824.
Bäckaskogs slott ligger i Ivö församling. Åren 1817–1845 var slottet arrenderat av kronprins Oscar och därmed var prinsen en av Nordströms församlingsbor.

Emellanåt hölls det gudstjänst på slottet och vid ett sådant tillfälle var kronprinsens far Karl XIV Johan närvarande när Gustaf predikade. Gustaf hade dessvärre en polyp i näsan som då och då kom honom att nysa okontrollerat. Under gudstjänsten råkade han få ett kraftigt nysanfall och general Cardell, som hade somnat under predikan, vaknade till och ropade högt Prosit! Prosit! Prosit!

Kyrkoherden tyckte förstås att detta var högst pinsamt och kom av sig. Kungen ryckte dock sin general i armen så att han vaknade ordentligt och predikan kunde fortsätta.

När gudstjänsten var slut kom kungen fram till kyrkoherden och överlämnade en snusdosa av guld och tillade: ”Voici un souvenir de prosit à Bäckaskog.” (det här är ett minne från prositen i Bäckaskog). Man kan undra vad som sades vid middagsbordet i det Nordströmska hemmet när kyrkoherden kom hem från gudstjänsten!
Vad hände med de inblandade personerna? Carl von Cardell dog i Stockholm i september 1821 och är begravd på kyrkogården till Hedvig Eleonoras kyrka på Östermalm.

Kyrkoherde Gustaf Nordström fick 1825 titeln hovpredikant och var kvar som kyrkoherde i Ivö församling till 1835 då familjen flyttade till Önnestad där Gustaf dog 1849, 71 år gammal. Hans hustru, ”änkefru hofpredikantskan Beatha Maria Nordström, f Lundgren” dog först 1871 i Önnestad vid 87 års ålder.

Sant? Kanske. I vilket fall som helst en rolig historia!

Text: Anette Blidberg

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy