Espresso – Din lokala tidning
pexels lisa fotios 3197389

2022 – ett mörkt år för nyföretagandet i Skåne


Under 2022 slog kriserna i omvärlden hårt mot nyföretagandet i Skåne. Antalet nystartade bolag sjönk med hela 7 procent jämfört med året före, visar statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat. Totalt startades 9 617 företag i Skåne under året. Östra Göinge kommun var en av få som gick emot trenden.

– Varje person som tar steget till eget är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen omedelbart se till att företagare får ett lika bra skyddsnät som anställda så att fler skåningar vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Totalt startades 9 617 företag i Skåne under 2022, vilket är en minskning med hela 7 procent jämfört med 2021. Raset beror sannolikt på räntehöjningar, stigande inflation samt höga priser på energi och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

– Småföretagen är länets ryggrad. Vi vet att kriser kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna ta vara på den kraften för att trygga sysselsättningen och välfärden i Skåne, säger Boo Gunnarson.

Antalet nya aktiebolag, som är den viktigaste företagsformen, föll med 5 procent i Skåne under det gångna året. I hela landet föll antalet nya aktiebolag med 4 procent. Aktiebolag är den tryggaste bolagsformen, som skiljer på företagets och den privata ekonomin och därmed sänker risken att driva eget avsevärt. Många större företag och offentlig verksamhet förväntar sig också ofta att i första hand kunna göra affärer med aktiebolag.

– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer och långsiktigt på sitt företagande. Med färre nya aktiebolag går kommunerna i Skåne miste om potentiella jobbskapare och skatteintäkter, säger Boo Gunnarson.

Oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt är ett av de vanligaste skälen till att avstå från att överhuvudtaget starta eget. Det visar flera tidigare undersökningar som Visma Spcs har genomfört.


Statistik nyföretagande 2022 jämfört med året innan

Hässleholm 267 företag 2022 mot 321 2021 är en minskning med ca -17%

Osby              61 företag 2022 mot   80 2021 är en minskning med ca -24%

Ö. Göinge      64 företag 2022 mot   63 2021 är en ökning med ca          2%

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x