Espresso – Din lokala tidning
anna werner solenergi 242a5260 maxsize flv

293 000 villor i Skåne kan försörjas med el från solparker

Förra året godkände länsstyrelsen i Skåne rekordmånga markbaserade solparker som snabbt kan bidra till att pressa elpriset. Samtidigt väntar fler solparker på besked, visar en ny kartläggning av Svensk Solenergi. Totalt motsvarar den möjliga elproduktionen 293 000 villors årliga användning av hushållsel.

– Solkraften har stora möjligheter att pressa ned de höga elpriserna som drabbar både företag och hushåll i Skåne. Inget annat energislag kan byggas ut lika snabbt och redan till nästa sommar kan solparkerna göra skillnad, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi. Under 2022 godkände länsstyrelsen i Skåne solparker med en total årlig elproduktion på 24 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar användningen av hushållsel i 5 000villor. Vid utgången av 2022 väntade samtidigt solparker med en beräknad produktion på 1 439 GWh på besked från länsstyrelsen. Tillsammans skulle solparkerna kunna producera lika mycket som den årliga användningen av hushållsel i 293 000 villor.– Sverige har ett skriande behov av mer elproduktion och solen är redo att leverera. Mer fossilfri el är en förutsättning för klimatomställningen och solparkerna i Skåne kan minska utsläppen lika mycket som om vi skulle skrota 516 000 bilar, säger Anna Werner.

De solparker som planeras att anläggas på jordbruksmark skulle uppta en yta motsvarande 0,3 procent av Skånes jordbruksmark, eller 8,5 procent av marken som i dag är i träda.

– Det finns alla möjligheter att tillgodose Sveriges behov av både en stärkt livsmedelsförsörjning och ökad elproduktion. Solparker på en del av marken kan stärka lönsamheten i jordbruket och skapa förutsättningar för ett långsiktigt livskraftigt jordbruk, säger Anna Werner.

Foto: Jann Lipka

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x