Espresso – Din lokala tidning
psa

30 000 män i nordöstra Skåne erbjuds PSA test

1700 män får varje år ett besked – som är för sent. Det resulterar i att sju män dör varje dag i prostatacancer. Ett PSA-test hade räddat många av dem.

Jan Frick är ordförande i patientföreningen ProVitae i nordöstra Skåne, som jobbar både med förebyggande information och med stöd för drabbade.

– Män är riktiga fegisar! Vi måste våga tala om vår sjukdom – det är inget man skall gå omkring och skämmas för, menar Jan.

–Men så fort det handlar om saker under bältet, så tystnar männen. Det är något vi inom ProVitae vill ändra på.

VILL FÅ FLER ATT TESTA SIG

Alla män som i år fyller 50, 56 eller 62 år (ca 30000 st) blir erbjudna ett PSA test från Prostatacancercentrum Skåne. Du får ett brev hem med information och med det, en möjlighet att boka tid för provtagning. Testet innebär ett blodprov, ett stick i armvecket. Svaret på testet kommer sen hem till dig om några dagar. Du som testar dig får en garanterad uppföljning i vårdprogrammet som hålls under uppsikt.

– Någonstans mellan 35-40 % av männen som får erbjudande väljer att testa sig. Det tycker vi är för lite, säger Jan Frick från ProVitae.

GÖR SOM JESPER LARSSON

Jesper Larsson är för de flesta mest känd som en legendarisk handbollsmålvakt i IFK Kristianstad. Efter flera fall av prostatacancer i hans närhet, var det inget svårt val för honom att bidra till att fler män tar steget och testar sig.

– Ta erbjudandet när det kommer – det räddar liv – uppmanar Jesper Larsson.

VILL DU VETA MER?

– Läs mer om tester på 1177.

– Se filmen med Jesper Larsson (Följ QR-kod i annons)
– På ProVitae hemsida finns allt du behöver veta https://provitae.se/

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x