Espresso – Din lokala tidning

30 mjuka, lurviga tröstare

Odd fellow delar ut Oddbjörnar i Osby och Östra Göinge
Onsdagen den 30 oktober delade Odd Fellow Orden ut 30 st Oddbjörnar till polis och ambulans i Östra Göinge och Osby kommuner. Oddbjörnarna ger tröst till nödställda barn vid tråkigheter av olika slag men detta kan också gälla för vuxna.

Mottagare för polisen respektive ambulansen Premedix var Rolf Paimensalo och Thomas Oredsson. Båda tycker det är ett gott initiativ eftersom de ofta träffar sjuka eller barn i traumatiska situationer. Det kan även gälla personer med funktionshinder.

Oddbjörnarna är en stor sak för Odd Fellow. Den lilla bruna ”kompisen” knackade på hos landets alla Odd Fellowloger 1997. Ett ungefärligt antal som delats ut under årens lopp är 75 000. Dock är det första gången som Oddbjörnarna kommit Östra Göinge och Osby till del.

Representanter för Odd Fellow var Siw-Britt Martinsson, Ewan Östensson, Lena Segerholm och Jesper Ahlgren och de förklarade också vad Odd Fellow står för: Odd Fellow är Sveriges största ordenssällskap, med rötter från 1700-talet. Orden som samlar både män och kvinnor, bildades som ett alternativ till skråväsendet. Brödralogen 126 Göinge kom till Hässleholm 1952 och har 120 medlemmar. Systerlogen Rebecka nr 11 Ingrid instiftades 1969 och har idag 135 medlemmar.

Odd Fellows värdegrund och arbete är Vänskap – Kärlek – Sanning – Tro – Hopp – Barmhärtighet. Uppdraget är att hjälpa de nödställda, besöka de sjuka, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa. Det humanitära arbetet är i fokus, liksom nyttan av det sociala nätverk som råder inom logerna. Logerna träffas var för sig två gånger per månad och ett par gånger per år tillsammans i Ordenshuset i Hässleholm.

En kväll inleds med möte, diskussioner och beslut. Därefter har vi trevlig sambaro i matsalen. Vid vissa tillfällen har vi föredragshållare eller musikunderhållning. Dessutom anordnas information och vänaftnar dit intresserade är välkomna. Utöver detta har bröderna afterworkkvällar och systrarna Ingridcafé. Utflykter och studiebesök anordnas också.

Lördagen den 23 november firade Rebeckasystrarna 50-årsjubileum och skänkte i samband med det pengar till diakoni med barnperspektiv och Lilla barnets fond (forskning om för tidigt födda barn). Tidigare har de stöttat exempelvis Kvinnojourer och FUB.

Siw-Britt Martinsson upplever sitt medlemsskap som väldigt berikande och positivt.
– Vår förhoppning är att både Rebecka- och Brödralogen skall ha fortsatt framgång i medlemsrekryteringen.

Fotnot: För den som vill veta mer hänvisas till www.oddfellow.se

Text: Siw-Britt Martinsson, Rebeckasyster, Ewan Östensson, Oddfellowbroder, Lena Segerholm, Rebeckasyster, Jesper Ahlgren, Oddfellowbroder
Foto: Lars-Gunnar Ström, Oddfellowbroder och Jessica Mårtensson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x