Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2023 07 25 kl. 11.22.51

Tykarpsgrottan – mer än underjorden med fladdermöss

För 80 miljoner år sedan, under kritaperioden, fanns här ett varmt och grunt hav med växter och djur. Avlagringarna efter havet och dess invånare bildar det fossilrika kalkberg som sträcker sig från Tykarp/Ignaberga till Kristianstad och Bromölla.

Under 1100-talet började man i Ignabergatrakten bryta sig ned i berget för att nå den användbara kritkalken. Det var bönderna i Tykarp och Ignabergaområdet som ägde gruvorna. De drevs dels i privat regi, dels som en form av allmänning där två eller flera gårdar gick samman för gemensam gruvdrift. I Tykarpsgrottan började bönderna bryta kalk i mitten av 1700-talet. I slutet av 1800-talet, när brytningen upphörde i gruvan, hade kalkbrytningen ovan jord påbörjats i Ignaberga kalkbrott, som är aktivt än i dag. Den mängd som bröts ovan jord på en dag motsvarade ett års brytning under jord.

Kvar i Tykarpsgrottan finns idag en 20 000 m2 stor underjordisk labyrint med salar, gångar och hundratals pelare. Sedan 1920-talet har här hållits guidade visningar.

Temperaturen i gruvan är +8 grader Celcius året runt.

UNDERJORDISK SOVKAMMARE FÖR FLADDERMÖSS

Vintertid övervintrar här 8 av Sveriges 19 fladdermusarter. Dessa flyger ner i grottan i oktober-november för att gå i dvala och flyger ut i mars-april för att jaga insekter. De hänger sig upp och ner på pelare och i tak och får sova ostört tills vårvärmen kommer. Fladdermössen drar sig gärna längre in i grottan vintertid för att undvika vinddrag från nedgångarna.

AKTIVITETER I STORA OCH LILLA SALEN

I Stora salen, grottans största öppna yta där pelarna står i en cirkel, arrangeras bröllop, berättaraftnar, underjordiska middagar och julmarknad. I den underjordiska labyrinten finns även Lilla salen, grottans djupaste punkt, 12 meter under mark. Under höst och vinter droppar här vatten från taket, varpå det bildas dropphål i golvet. Vattnet är helt rent och går utmärkt att dricka.

TOMTEGÅNGEN I TYKARPSGROTTAN

I Stora salen finns en liten gång uthuggen i väggen, Tomtegången. Det är en gammal förbindelsegång mellan de äldre och yngre delarna av gruvan. Enligt sägnen bor där en liten tomte. Om man vill och vågar får man krypa där igenom och önska sig något. Om man har varit riktigt snäll och inte säger vad man önskar sig går önskningen i uppfyllelse på julafton. Om man har varit olydig kan tomten behålla en där inne ett helt år…

TYKARPSGROTTAN MED I RONJA RÖVARDOTTER

Flera filmer har spelats in i Tykarpsgrottan – bland andra Kullamannen, serien Snapphanar och Astrid Lindgrens älskade film om Ronja Rövardotter. Den gamla gruvan fick bli Mattisborgens ölkällare.

UNDERJORDISKT BESÖK

Följ med ner på en spännande tur i gruvan! Under vår- och sommarhalvåret hålls guidade visningar i gruvan och aktiviteter såsom underjordisk fossiljakt, gruvorientering och gruvpicknick, spännande för alla åldrar! Helgen under andra advent anordnas Tykarpsgrottans populära och mysiga julmarknad med utställare både ovan och under jord!

OVAN JORD

Ovan jord kan man i caféet och på uteserveringen njuta av en god fika. På de generösa grönytorna och på den nyanlagda lekplatsen finns gott om plats för hopp och lek!

Missa inte heller de populära grillkvällarna med bil -och motorcykelcafé som hålls var onsdag maj –
september, ett måste för den motorintresserade!

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x