Espresso – Din lokala tidning
img 8185

70 år med mjöl och smör

Anrika Börjes Konditori håller hantverket levande

NÄRINGSLIV. Med inredningen intakt från 50-talet och en ständig strävan mot hög kvalité har Börjes konditori i Osby funnits i 70 år. Vi träffade Carl-Fredrik ”Calle” Andersson en tidig morgon i Osbys numera enda bageri för att gratulera och fotografera ett välbevarat hantverk.

Börje Kristensson startade Börjes 1951. Han hade flyttat med till Osby då familjen startade ett cementgjuteri. Efter skolan fick han först jobb hos Osbybagaren och startade sen sitt eget konditori 1951 på Östra Järnvägsgatan. När köpmanshuset på Postgatan byggdes 1959, flyttades verksamheten dit till stora nya lokaler. Även om det hänt mycket genom åren, så har både Börje och numera Carl-Fredrik Andersson, behållit både inredning och stämning. Efter ca 35 år så valde en del av personalen att öppna ett nytt bageri i Osby. Börje kontaktade då sin dotter, som för tillfället jobbade som sjuksköterska i Lund. Han ville att hon skulle ta med sin pojkvän Carl-Fredrik ”Calle” hem och ta över verksamheten.

img 8150
Carl-Fredrik tog över konditoriet efter sin svärfar Börje. Nu har han drivit det lika länge som Börje själv.

– Jag var på den tiden personalansvarig för ett antal Duka-butiker och hade ingen tanke på att börja baka, berättar Calle. Men efter mycket om och men, så blev det flytt till Osby. Börje var min svärfar, men efter nästan nio år med honom så var han även min bästa vän, berättar Calle.

Tumma aldrig på kvaliten

Under alla år som lärling hos Börje, så lärde sig Calle en regel att aldrig tumma på kvalitén. Även under tuffa tider så var det viktigt hålla fast vid grundidén. Börje var också noga med att alltid använda äkta smör i bakningen. Smöret innehåller inga tillsatser och var samtidigt en smakhöjare som gjorde skillnad.

– Det gällde inte bara råvarorna, förklarar Calle. Miljön var lika viktig. Vår service, vår uppmärksamhet – allt. Min fru Gunilla, var också väldigt noga med detta. Efter att hon gick bort för ett antal år sen, så har vår ambition varit att fortsätta i samma anda.

Fikakulturen är tillbaka

Idag har Calle haft Börjes lika lång tid som sin svärfar.

– Ja 35 år som bagare. Det har gått upp och ner genom åren. När pandemin inleddes våren 2020, så befarade vi en rejäl nedgång. Men det blev tvärtom. Intresset för ”kvarterskonditoriet” har ökat. Vår kallskänk med sallad, pajer och mackor har ökat, precis som bröd och bullar. Vi har också fått ett uppsving i caféet. Fler grupper har hittat hit och har stannat. Kanske är fikakulturen på väg tillbaka på allvar.

Under 50-talet fanns det tio konditorier i Osby. Idag är Börjes det enda bageriet.

img 8074
Innan många har vaknat om mornarna är det redan full fart på Börjes Konditori. När vi anländer klockan 06.00 är många av bullarna redan gräddade, och i fiket sitter en trogen skara stammisar och äter sin frukost.

Bevarad miljö

– Många frågar oss om vår miljö. Börje var väldigt noga med detaljer. Mosaikgolven, svartbetsade teakmöbler med mera. Detta är något vi ständigt jobbar med, att bevara en unik känsla. Vi renoverar, målar om, betsar möbler och bord. Ingen märker det eftersom vi väljer att bevara det befintliga, berättar Calle med ett leende.

– Vi får många kommentarer kring både utsidan och insidan, fortsätter han. Turister fotograferar skyltfönster med neonskylt, men också insidan. Så vi vet att det betyder lika mycket för dem som för oss.

Bransch i förändring

Förr var det normalt att baka två sorters bullar varje morgon. Idag fyller Calle 12 korgar med olika bullar. Det samma gäller matbröd. När alla nya coffee-shops lanserades med en mängd olika kaffesorter så hängde även Börjes på trenden.

– Ja precis som när alla skulle satsa på salladsbarer så var vi också där. Men samtidigt märkte vi att det var det befintliga som efterfrågades. Kaffemaskinen dammade igen och våra sallader blev mest dekoration. Visst kan en eller annan turist lyfta på ögonbrynen när vi svarar att vi inte kan erbjuda en espresso. Men utöver det så är det vår kvalitet, vår miljö och vår personal som är orsaken till att vi fyller 70 år, säger Calle.

Text: johnny@espressomedia.se
Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x