Espresso – Din lokala tidning

8 sekunder

Att lära nytt är inspirerande. Att förstå och inse hur allt hänger ihop, skapar glädje och nyfikenhet. Jag tror att vi är designade till att ständigt utvecklas, där glädjen är belöningen som gör att vi fortsätter söka kunskap.

Vill man lära nytt genom att läsa eller lyssna på någon vis person, så återkommer ofta vissa sanningar. Att det grundläggande i vår tid på jorden, är att vara snäll. Låter enkelt men vi behöver inte titta så långt för att hitta motsatsen. Det är dock allas plikt att träna på att vara snäll. Glad är lättare. Det finns tekniker som får dig att vakna glad. Men snäll får vi jobba på. Det finns motkrafter i vår reptilhjärna som ibland får oss att bete oss illa. Det där lilla förhastade, ogenomtänkta, pusten, himla med ögonen eller handla i affekt. Det går så snabbt och kan göra så ont.

Det finns undersökningar som räknat fram att det tar 8 sekunder för oss i snitt, att ta in situationen, värdera konsekvenser för att därefter kunna reagera humant ”snällt”. Men väldigt många reaktioner görs innan dess och det är då skadan uppstår.

Så vad kan man göra åt detta? Vad skulle en snäll människa göra? Kanske hejda en reaktion och låta tanken gå ett varv genom våra fantastiska hjärnor och värdera konsekvenser, reaktioner. Är det värt ett surt svar på mejlet? Kommer jag att tjäna på att få en fiende på jobbet? I de allra flesta fallen räcker det med några sekunder för att tänka klart. Men i några fall kan det faktiskt vara befriande att få avreagera – men låt det ta åtta sekunder. Fall i fall.

Johnny Billinger

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x