Espresso – Din lokala tidning
Image default

Experten tipsar – FÖRSÅDD


TRÄDGÅRD. För en prunkande sommarträdgård är det viktigt att göra rätt sak i rätt tid – särskilt om man vill driva upp växterna från frön. Kliar det i såfingrarna, se till att satsa på rätt saker – vi startade säsongen med Jankov Månsson och Anna Carlsson som sådde de första fröna den 13 januari – tomater och kronärtskockor blev en bra start!

1. Så i rätt tid

Följ anvisningarna på fröpåsarna. De flesta tropiska sorterna är de som behöver mest värme och ljus och längst odlingstid. Det är ingen mening att så alltför tidigt. Gurka, squash och andra starkväxande sorter ska du undvika att så för tidigt. De växer ifrån dig.

Tomater är en favorit för många och det finns sorter för alla smaker. Vid tidig sådd är det bra att överväga växtbelysning, eftersom plantorna lätt skjuter iväg på höjden om de inte får tillräckligt med dagsljus från start.

växtmästaren

Kronärtskockan är läcker på bordet, och ett riktigt smycke i trädgården när den blommar. Fröna är stora och behändiga, men bör sås tidigt för att hinna växa till sig.

2. Ge växterna en bra start

Du behöver: Fröer, såjord, planteringskrukor för omskolning och flytande näring samt blomjord (inte plantjord). Ett miniväxthus gör sådden lätthanterad, och hjälper till att bevara fukten kring plantorna. Temperatur c:a 20-25 grader. Håll sådden fuktig. Se till att locket på växthuset sluter tätt så att inte de små groddarna torkar. 

Du behöver kanske också extrabelysning då dagsljuset nu är svagt och dagen kort. Förstärk den ljusa tiden med ledbelysning som är tänd i 12 timmar. Den ska placeras ca 20-30 cm över sådden. 

3. Tänk på klimatet 

Ha en duschflaska lätt tillgänglig för att hela tiden hålla sådden fuktig men aldrig blöt. Det finns värmemattor att lägga under miniväxthuset för att hålla sådden i rätt temperatur om fönstret är svalt. Det finns också växthus som är helt täta. Dessa fuktar man upp vid sådden och sedan behöver man inte vattna mer då allt vatten cirkulerar i växthuset. Nackdelen är att man måste vänja de unga plantorna långsamt vid den torra luften utanför, annars skadas de av torka.

växtmästaren 3

Välj ett tråg med lock för dina krukor – att bevara jorden fuktig är viktig i starten.

4. näring – men inte från början

Den första tiden får den lilla plantan all sin näring från fröet och såjorden ska vara väldigt näringsfattig. Så är det för att inte mögel ska växa till i sådden och skada eller döda plantorna. När de växer till behöver de näring. Så när den nya bladen kommer efter de två hjärtbladen ska du börja gödsla försiktigt. De nya bladen kallas karaktärsblad och har samma utseende som alla senare blad.

5. Nästa steg – omskolning

När du upptäcker att de små plantorna blivit lite för stora för det lilla växthuset är det hög tid att skola om dem, vilket är detsamma som att sätta dem en och en i nya små, rena krukor med en bra blomjord. 

Nu måste plantorna tåla torrare luft. När du ska plantera ut de små växterna från sålådan, ska du ta dem försiktigt med en pinne eller liten sked och peta ner dem i de nya rena krukorna. Skydda dem mot uttorkning speciellt de första dygnen. Gör omskolning på kvällen då inte solen riskerar torka ut dem. Plantera om på nytt när Du ser att rötterna fyllt ut jorden så att de håller ihop den.

Lycka till!

jankov 14

Jankov Månsson är en veteran i trädgårdssammanhang, som gärna delar med sig av sina kunskaper. Han startade Växtmästaren i Osby, som nu drivs av hans dotter Anna Carlsson. Nu driver han enmansfirman Jankovs Trädgårdsdesign, och kommer under 2025 att medverka i Espresso med tips om trädgård och odling.


TESTA NÅGOT NYTT.
Svampgurkan är ny i sortimentet hos Växtmästaren, på önskemål av en kund. Den går att äta, men främst är det gurkans svamplika struktur som gör den till en nyttoväxt. En torkad gurka blir en perfekt tvättsvamp, som kan användas antingen för djuprengöring av huden, eller som för att få disken skinande ren. Sådd sker i mars-april.

växtmästaren 2
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x