Espresso – Din lokala tidning
kom in

LIVE-satsning på Kom In i Knislinge

LIVEMUSIK/UTELIV. Cafe Kom In  I Knislinge har sedan starten 2023 växt in i rollen som en självklar mötesplats på både vardag och helg. De amerikanska mackorna och hembakade fikaalternativen har  kompletterats med en mängd arrangemang och konceptkvällar för olika målgrupper – senast i raden är en satsning på livemusik som inleddes tisdagen den 19 augusti med en vild bluesrockperformance av Bob Log III.

– En hellyckad start, säger Andreas Martinsson.

Det kan verka bakvänt att först sjösätta en rockfestival som får nationellt genomslag med åttatusen årliga besökare, och sedan starta ett café med musikprofil som tar max 80 pers i publiken. Men Andreas Martinsson, festivalgeneral för Time To Rock, och syrran Anna seglar med hjärtat och drömmarna som kompass, kanske är det därför Café Kom In har lyckats med ambitionen att kännas som allas vardagsrum!

Överraskande start

Under det senaste året har Kom In sjösatt allt från karaoke- till 60 plus-kvällar, ofta med fullbokade bord innan dörrarna slagits upp för kvällen. den 19 augusti startade Kom In Live – ett format som har kommit för att stanna.

Bob Log III syntes en hel del på svenska festivalscener kring millennieskiftet. Hans enmansshow med vild bluesrock, skruvade monologer, badankor brödrostar och sång genom en telefonlur fastlimmad på en flyghjälm fick även Knislingepubliken på fall. Som premiärakt på Kom In Live fyllde hans performanceliknande konsert stället till brädden – publiken som hade ett åldersspann från under 15 till över 80.

boblog 1

En helt vanlig tisdag i Knislinge? Bob Log III vände upp och ner på både en flaska
Prosecco och på publiken i sin enmansperformance under premiären av Kom In Live.

– Vi blev helt klart överraskade, och fick verkligen blodad tand för resten av året, säger Andreas och får medhåll av Henrik Rundberg, som sköter tekniken på livekvällarna och har varit en del av Time To Rock sedan festivalen var i sin linda.

– Det finns en stark kultur av att spela musik här omkring Knislinge, och på något sätt känns det som att det vi gör nu bygger på precis samma idé som när vi en gång drog igång festivalen. Här på Kom In finns ett naturligt flöde av människor, och lokalen funkar bra för att skapa stora upplevelser i ett mindre sammanhang. 

– Framförallt märker vi nu att det här är något som behövs. Bob Log III spelade på en tisdag, och vi satte en rekommenderad entré på 100 kr. Ville man betala mer gick det bra, ville man betala mindre var det också ok. Vi vill öppna upp för att musik och umgänge inte bara ska kretsa kring helgen och grogg, säger Andreas.

Winterland, med Hanaskogsbon Fredrik Nilsson i spetsen, kommer till Kom In Live den 27 september.

Samma grundidé – ständigt nya planer

Andreas och Anna Martinsson startade Kom In när Café Socker-toppen – som tidigare fanns i lokalerna – stängde igen.

– Gunilla som drivit det i 25 år gick i pension. Vi ägde byggnaden och bestämde oss för att öppna själva. Vi hade en tydlig bild av hur vi ville att stämningen skulle vara, och den visionen har vi jobbat efter. Det har kommit många nya idéer på vägen, och stället ser olika ut från vecka till vecka – men gästerna kommer och både de och vi trivs! Framöver är planen att vi ska bygga ett glasparti kring vår uteservering så vi kan ta in mer folk i lokalerna året om – och så planerar vi för en cowboyfest! Det blir kul!, säger Andreas.

– Nästa spelning blir med Winterland den 27 september som är en lördag, sedan har vi två australiensiska countrymusiker  inbokade – Riley Catherall och Andrew Lehay, som är väletablerade i Australien och Nashville, men okända i Sverige, säger Henrik Rundberg.

– Vi vill skapa ett utrymme som inte är nischat mot någon genre, och där besökarna kan upptäcka nya saker – dessutom vill vi jobba för att etablera en scen för musik på gräsrotsnivå. Många band består av gamla gubbar idag, och vi behöver skapa nya möjligheter för unga musiker för att säkra återväxten.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x