Espresso – Din lokala tidning

Spioner från Osby

I alla krig är det avgörande för beslutsfattarna att få information om läget. Så var även fallet under kriget i Skåne vintern 1709-10. Även denna gång blev spionernas verksamhet äventyrlig.

Under Skånska kriget, 30 år tidigare, hade danskarna haft starkt stöd, men läget hade förändrats. Försvenskningen av Skåne hade fungerat ovanligt väl och stödet för den danska armé som ännu en gång kommit för att återta Skåne var minimalt. Anledningen till invasionen var det svenska nederlaget vid Poltava den 28 juni 1709. Danskarna mobiliserade så fort det var möjligt och landsteg vid Råå i november. Några veckor senare var hela Skåne ockuperat med undantag av fästningarna Landskrona och Malmö.

Ansvarig för försvaret av Skåne var Magnus Stenbock, men denne hade i januari 1710 tvingats dra sig tillbaka upp i Småland där en ny svensk armé började ta form. Stenbock var noga underrättad om danskarnas verksamhet i Skåne genom ett antal våghalsiga spioner. Många av dessa var präster, vilket inte var så underligt eftersom ett av de viktigaste verktygen för att försvenska Skåne hade varit att installera så många svensktalande präster som möjligt i landskapet. Många präster vidarebefordrade hemliga budskap men en del gick ännu längre. Den modige pastorsadjunkten i Osby, Andreas Gemzaeus, tog sig tillsammans med fjärdingsmannen Frenne i Ebbarp in i det danskockuperade Kristianstad förklädda till bönder. Deras rapport över de danska ställningarna inkom till Stenbock den 25 januari via kyrkoherde Petrus Thomaeus i Osby. Ett nytt brev från Thomaeus och Gemzaeus sändes från Osby den 29 januari. Denna gång kunde de driftiga prästerna rapportera om danska spaningar norrut. En dansk trupp med 150 ryttare från Kristianstad hade den 28 övernattat i Osby. Dagen därpå hade de tagit sig upp till Loshult i jakt på svenska förråd och upplysningar om den svenska armén i Småland.

Ännu mer äventyrlig var bonden Tuve Månsson från Hasslaröd strax utanför Osby som lyckades ta sig in och ut ur det inneslutna Malmö med viktig information. Om denne fyrtioårige bonde finns en spännande, och i stora drag troligtvis riktig berättelse. Tuve odlade bland annat humle och detta såldes med fördel till garnisonsstäderna. Under mellandagarna 1709 gav han sig tillsammans med sin systerson Per Jönsson iväg med varsin släde lastade med humlesäckar till Malmö. När de nådde Lund, som också var besatt av danska soldater, sökte de upp stadens svenskfödde borgmästare. Denne tog kontakt med den lokale danske befälhavaren och lyckades förvånande nog få denne att skriva ut ett tillstånd för bönderna att passera de danska avspärrningarna runt Malmö. Resan gick bra ända till Åkarp där de hejdades i en vägspärr. Där beslutade en annan dansk officer att de möjligen kunde få transportera sin last till Burlöv, men längre än så skulle de inte få komma. För att förhindra att Tuve bröt mot denna order sändes två danska soldater med som eskort. Tuve lät soldaterna klättra ombord och sätta sig på humlesäckarna. Men ett stycke längre fram, där vägen gick brant uppför, skar han hastigt av repet som höll fast säckarna så att soldaterna tumlade av lasset och hamnade i snödrivan.

Efter en övernattning vid Södervärn nådde så de båda göingarna Malmö. Där tog de kontakt med kommendanten Skytte som försåg den hemlige agenten Tuve med viktiga dokument att föra till Magnus Stenbock. För att klara sig igenom nya vägspärrar sågade Tuve av den ena skakeln på släden och borrade ett hål där dokumenten kunde gömmas. Därefter lagades skakeln med ett järnbeslag. Hemresan med de tomma slädarna gick utan missöden över Höör och Röinge och efter ett kort besök i hemmet kunde Tuve söka upp Stenbock i dennes läger i Växjö och avlämna sin kurirpost. En minnessten över Tuve Månsson finns längs landsvägen i Åkarp. Samtliga dessa historier hittar vi i romanen Önnestads Präst av Carl August Cederborg. I romanversionen har Cederborg låtit pastorsadjunkten Gemseus vara hjälten som utför samtliga bragder.

I september utkommer Anders Blidbergs bok Sista striden om Skåne som handlar om detta relativt okända krig.

Text och bild: Anders Blidberg

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x