Varje dag som går innebär mer ljus och längre dagar! Nu kan man både så och ta sticklingar. Stäng Facebooken och gör något trevligt med händerna i stället. Jag har själv tagit timeout från Facebook och bestämt att ägna mig åt böcker och sådd ett tag.
Det är dags att så vissa sommarblommor och grönsaker inne för senare utplantering. För att få den bästa utvecklingen på dem bör de få extraljus både gällande intensitet och dagslängd. Det finns nu väldigt bra växtbelysningar i LED, som är effektiva men inte dyra. Nelson Garden säljer LED-lister som är lätta att montera och placera. Nu kan man också få tag i rotade sticklingar, som går att plantera i större krukor för att växa till och bli maffiga till våren.
Krukväxterna behöver lite extra omsorg vid denna tid. Du kan börja med att beskära dem genom att ta bort alla vissna blad och skära tillbaka de som vuxit för långt och blivit spretiga och taniga. Var inte rädd för att beskära! Praktiskt taget alla växter tål och mår bra av detta.
Plantera samtidigt om i större krukor. Till detta behöver Du en bra blomjord, som gärna ska innehålla en del smålecakulor för bästa dränering. Ta bort den gamla krukan och gör c:a tre, jämnt fördelade, snitt med en kniv, en cm in i jorden, från ovankanten rakt ner till botten och dra ut rötterna lite. Ta gärna bort 1/3-del av den gamla jorden, som är förbrukad nu.
Ta också bort en tredjedel av rötterna. Det ger nämligen impulser till rottillväxt. Plantera om i en ny innerkruka, som är så mycket större än den gamla att Du kan få plats med båda Dina händers fingrar mellan den gamla krukklumpen och den nya krukans yttervägg. Samma förfarande gör Du vid plantering i självvattningskruka. För att växterna ska bli riktigt fräscha ska Du också rengöra bladen från damm och smuts. Ta in plantorna i duschen och använd strilmunstycket med varmt vatten. Låt torka och behandla sedan med bladglans, om Du vill ha extra glansiga blad. Du blir förvånad över resultatet. Rengöringen påverkar fotosyntesen positivt och främjar tillväxten av nya skott. Den nya jorden sätter fart på växten. Packa aldrig jorden hårt, då pressas det viktiga syret ut.
Större gröna växter kan Du sätta om i keramikkrukor med fat under. Täck ytjorden med pinjebark eller lecakulor så blir det fint.
Evas farmor var en härlig dam. En riktigt genuin Ystadsbo. Hon brukade hjälpa Evas föräldrar med hushållsgöromål lite då och då, eftersom de jobbade så mycket. Hon hade ofta sina egna lösningar på problemen. Vid ett tillfälle när Knut, Evas far, stod och tittade ut genom finrummets stora perspektivfönster, upptäckte han något mycket märkligt. Stearinljusen i de två ljusstakarna i fönstret hade djupa regelbundna tvärsgående räfflor på sidorna ut mot gatan. Djupa skåror med jämna mellanrum längs hela ljusens längd. Han funderade och funderade hittade ingen rimlig förklaring.
Han kunde inte på något sätt räkna ut vad som hänt med dem. Alla i familjen försökt bidra med lösningar. Alla deltog utom farmor Rika, som var ovanligt tyst. Knut hade en idé om att det var persiennerna, som inte varit helt stängda och att solljuset silat in emellan och smält stearinet. Men nej, det var inte rimligt. Till slut kunde inte Rika hålla tyst längre. Hon erkände sig skyldig. När hon dammade hade hon upptäckt att ljusen hade blivit sneda av solvärmen i söderfönstret. Då hade hon kommit på den ”ljusa” idén att räta ut dem genom att lägga den på elementet under fönstret. Dock hade naturligtvis flänsarna på elementet smält sig in i ljusen och lämnat djupa spår. Hon hade snabbt satt tillbaka ljusen på sina platser men med skadorna utåt mot gatan för att dölja sitt brott.
Många goa hälsningar från
Jankov och Sia
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>