Espresso – Din lokala tidning

När norra Skåne var ett vetenskapligt centrum

Det idylliska slottet Vanås har upplevt både krig och vetenskapliga framsteg. En extra intensiv period var 1500-talet då slottsherren Sten Bille innehade godset.

Sten Bille föddes på Vanås 1527 och fick en ypperlig utbildning. Hans far Claus Bille var en brutal soldat och var till exempel den som skötte arresteringarna inför Stockholms blodbad. Som belöning för detta hade han fått Vanås och önskade kanske höja familjens anseende genom att se till att sonen fick en god utbildning. Sten Bille sattes i klosterskola på Bosjökloster och därefter följde en femårig utbildningsturné i Frankrike, England, Skottland och Tyskland. Efter utbildningen tjänstgjorde Sten vid hovet och sändes på flera diplomatiska uppdrag till Frankrike och Skottland.

Under Nordiska sjuårskriget 1563-1570 blev Sten motvilligt militär och ledde tillsammans med den mer handgriplige Mickel Göing försvaret av Göinge. Kriget började illa och redan första året brändes Vanås ner till grunden. Som kompensation fick Bille istället Herrevadskloster och där inrättade han 1569 ett laboratorium åt sin vetgirige systerson som då var 23 år. Stens syster Beata Bille var gift med Otto Brahe och deras son skulle komma att bli den berömde astronomen Tycho Brahe. Den unge Tycho tillbringade några år hos sin morbror Sten och det var ifrån Herrevadskloster som han 1572 observerade sin ”nova stella”, den första kända supernovan som iakttagits från Europa.

Tychos far och den övriga släkten var inte överdrivet förtjusta över sonens vetenskapliga intresse och det var därför Sten Bille tog hand om honom. Sten var själv intresserad av nymodigheter och anlade både pappersbruk och glasbruk. År 1573 flyttade även Tychos 17-åriga syster Sophia Brahe in hos morbror Sten. Hon delade sin brors vetenskapliga intresse och arbetade ihop med honom de kommande åren. Tycho var lätt att känna igen på sin näsprotes i mässing, ett minne från en duell 1566 då han fick näsan avhuggen.

Vanås återuppfördes redan under krigsåren och eftersom Sten Bille tillbringade mycket tid där är det troligt att även hans skyddslingar Tycho och Sophia tillbringade en del tid på Vanås.

Tycho lämnade Skåne 1575 för att med tiden bli en internationell kändis. Sophia gifte sig 1579 men blev efter några år änka och började då åter arbeta tillsammans med sin bror på dennes observatorium Uranienborg på Ven.

Sten Bille var under hela sitt liv en inflytelserik man i Skåne. Han var bland annat landsdomare och därmed Skånes högste jurist. Märkligt nog ligger han inte begravd vid något av sina gods utan i Mariakyrkan i Helsingborg, där en fin sten finns över honom och hans fru Christina Lindenov.

Text: Anders Blidberg

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x