Espresso – Din lokala tidning

Det blir ingen jul utan blommor

När nu julen närmar sig med stormsteg tänker jag på de härliga dofter och färger som den bär med sig. Jag kommer ihåg att när jag var barn kände man dofter från julbak blandat med brunkol, skinka och hyacinter. Dofter som skapade förväntningar på den stundande julen. Då skulle allt som förväntades finnas på julbordet också tillverkas och tillagas hemma. Skönt att det inte är så numera för jag kommer ihåg att min mamma blev väldigt stressad av att känna pressen att leverera och samtidigt jobba heltid. Julen var för henne den jobbigaste tiden. Nu kan man som väl är köpa det mesta som julen fordrar.

Förr var julbegonian ett måste i varje hem men eftersom den är ganska svårskött har den ersatts av betydligt mera lättskötta växter. Dessutom odlas många julblommor med extraljus något som de ofta inte får i våra hem och då tappar de sina blommor och förlorar på så vis sin charm. 

Azalean är en gammal och bra julblomma. Den tål dåligt ljus och kort dagslängd väldigt bra. Trivs bäst där det inte är så varmt.  Ska hållas ständigt fuktig men får inte stå i vatten någon längre tid.

Cyklamen är en bra julblomma men får inte stå över ett element eller för varmt. Ska vattnas sparsamt, då det är en lökväxt.

Hyacinten är en av julens härligaste växter. Den sprider en underbar doft, som ibland kan bli för mycket. För dem som inte tål doften kan jag rekommendera att sätta den ute på trappan i en grupp med flera hyacinter i samma kruka eller tillsammans med andra växter som vaktelbär, mini-en och julros.

Julstjärnan kommer från Mexico och kan där bli 2-3 m hög. Den växer i grupper ungefär som våra nässlor. Det är en kortdagsväxt som påverkas att blomma genom att dagen ljusa timmar kortas ner.   De egentliga blommorna är små och oansenliga. Det är högbladen som lyser vackert röda eller med andra färger. Ska ha jämn vattning och drag ska undvikas. Växtsaften kan utlösa allergier hos känsliga personer.

Amaryllisen har blivit en av de mest älskade julblommorna och det är förståeligt eftersom de är så lätthanterliga. De flesta odlas numera i Sydafrika och transporteras hit som lökar. Eftersom man har vår där när vi har vinter är dessa lökar väldigt lättdrivna och går i blom på några veckor. Du kan egentligen strunta i att vattna dem för de har mycket fukt i löken. Jag rekommenderar en snaps i veckan, med vatten alltså.  Mycket vatten ger långa blomstänglar; inget vatten ger en lätt kruka som gärna faller omkull.

Jultulpanen kommer från Turkiet och sydvästra och centrala Asien. Ordet tulpan kommer från turkiskans tulbend, som betyder turban. Ett förståligt namn.

Julgranen är vår största snittblomma och ska behandlas som en sådan. Ta alltid ett nytt snitt precis innan Du tar in granen och sätt den snabbt i vatten med snittblomsnäring i.

Misteln är en mytomspunnen växt. Den är en halvparasitisk växt, som lever på olika lövträd. Fröna sprids med fåglar som äter bären. Fröet kommer ut oskadat och saften ger fågelns avföring en seg konsistens så att fröet hänger kvar under fågeln när den flyger till nästa träd. Där fastnar förhoppningsvis fröet på en gren och växer sedan fast i denna. En ny mistelplanta har bildats.

Harry Carlsson frågade om sina namn. Var de kom ifrån och liknande. Eva svarade att förr hette drängarna i Skåne Måns och kungarna Carl. Jag påpekade snabbt att Karl kom från kalsong. Harry var inte sen att replikera: Och Månsson kommer från monster!

Nej, nu ska jag ner till personalen på morgonmöte och sjunga lite för dem. Det hör till ovanligheterna men jag har lärt mig en bra sång av en gammal kompis. Den låter såhär:

Är du lönsam idag? Har du gjort vad du ska? Har du bockat och bugat för mig?

Tror ni att den går hem bland alla rödstrumporna?

Ha en go´ första advent och Sia hälsar att nu är det högsäsong för nu flyttar mössen in.

   

Hälsningar Jankov och Sia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x