Espresso – Din lokala tidning

Att tänka på i november

Sorkar, kaniner, möss, råttor och mullvadar ställer till mycket problem i trädgården och inomhus. Sorkar är vegetarianer och lever på växternas rötter och bark. Mullvadar lever på larver, maskar och andra insekter som finns i jorden. Mullvadar gör jordhögar och finns mest i gräsmattan. Sorkar håller mest till i rabatter och andra planteringar men utnyttjar mullvadarnas gångar för säkra transporter. Dessa djur och kaniner kan Du enklast och säkrast hålla borta med Revira.  Kaniner skyr även blodmjöl, som för dem luktar slaktplats.

Möss och råttor tas i fällor eller dödas med gift.  Wafarin var tidigare den aktiva substansen i musgift men har bytts ut mot andra, som inte djuren är resistenta mot. Hantera alltid gifter varsamt och tänk på att inte husdjuren ska komma i kontakt med giftet. Det finns matarstationer som gör det omöjligt för hund och katt att komma åt det. En katt är också bra att ha. Min katt, Sia, är duktig på att fånga möss om hon gitter.

Beskärning

Det är för sent att beskära det mesta i trädgården nu eftersom det börjar bli kallt och såren inte kan läkas under vintern. Ett öppet sår kan ju infekteras och ge skador som ger sig till känna nästa år. Spar resterande beskärning till vårvintern. Det som möjligen kan beskäras nu och som Du inte hunnit med under JAS-månaderna (juli, augusti och september) är de växter som blöder vid vårklippning. Dessa är björk, valnöt, lönn, klätterhortensia, avenbok och vinrankor.

Rabattrosorna kan Du med fördel skära tillbaka till ungefär knähöjd för att stoppa deras tillväxt. De flesta remonterande rosor har korsats med sorter som inte känns vid någon vinter och därför tenderar de att växa och blomma alltför länge under senhösten. Det gör att de inte går in i vintervila ordentligt och då kan Du hjälpa dem med det genom att klippa bort den mjukaste och mest vattenfyllda tillväxten, som ändå kommer att frysa bort. Rosor beskärs för övrigt annars när björkarna har musöron.

Sommarblommor

De sommarblommor som ännu inte frusit kan Du övervintra nu. Utgå alltid från deras ursprung, när Du ska avgöra hur de ska stå över vintern. Tropiska växter måste stå ljust, helst med tilläggsljus, och svalt c:a 10-15 grader. De som kommer från Medelhavet bör stå frostfritt men svalt, c:a 5-10 grader. Olivträd klarar tillfällig frost och behöver inget ljus över vintern om temperaturen ligger på 1-6 grader. Står trädet varmare ska det också ha mer ljus. Vattna bara så att jorden hålls lätt fuktig. Blöt jord kan ge röta.

Det kan vara mycket lämpligt att beskära växterna när Du tar in dem. Då tar de mindre plats och en del ohyra försvinner med grenar och blad. Det är också bra att ta in växterna i duschen och spola av dem med varm och kraftig stråle. Då slår Du bort en massa ohyra som annars kanske förökar sig och ställer till det. Ohyran gynnas ofta av att komma inomhus. De får det ju varmt och skönt och slipper sina naturliga fiender. Har Du något insektsgift hemma är det en god idé att spruta över växterna förebyggande också. Var sedan uppmärksam på om det dyker upp objudna gäster och sanera igen i så fall.

Eva och jag mötte socialdemokraten Ingvar Berntsson vid hissen på genvägen. Vi skulle ut ur hissen och Ingvar skulle in. Det blev rörigt hur vi skulle passera varandra. Ni vet ju hur dumt det känns när man står där och vaggar från höger till vänster. Till slut gick vi till höger och det gjorde Ingvar också efter ytterligare tvekan. Då utbrast Eva: ”Tydligt! Han har svårt att hålla till höger!”

Lite ytterligare klokskap: Ni vet att det är viktigt att välja rätt vin till maten. Det sägs att till lammkött ska det vara vitt vin och räkor. Till tonfisk måste det vara musicerande vin.

Om den här är sann vet jag inte men den handlar om Rättaren i Osby: Prästen (ej fastställt vem) stöter på Rättaren på byn vid Konsum. Rättaren är full som en alika.

Prästen uttrycker sorgset: ”Förra gången jag mötte dig, Rättaren, var Du nykter. Då blev jag så glad…”

”Japp! Så ere käre kyrkoherrn… Idag är det jag som e glad!”

   

Hälsningar Jankov och Sia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x