MILJÖ/FÖRENINGSLIV. Har du hört talas om Plogging? Ta ordet plockning – som i plocka skräp – och lägg ihop det med jogging. Vips, så har du blivit en ploggare, som både tar hand om din kropp och om miljön.
50 glada HHF:are och en hund samlades söndagen den 20 oktober vid Läredahallen för frisk luft, träning och en god gärning för miljön.
– Vi har pratat om att göra någonting tillsammans utanför träningen. Vi är väldigt blandade åldrar så det gäller att hitta aktiviteter som funkar. Vi hade hört talas om Plogging och tyckte att det vore en kul grej att testa, säger Elvira Olsson, aktiv i HHF:s styrelse.
Bibel och Kinderägg
Fyra grupper ploggade i en timma, och ingen kom tillbaka tomhänt! Sammantaget blev det massor av skräp som hade kastats på fel ställe som sedan sorterades rätt i påsar.
Molly Sherin som spelar i knattelaget hittade bland annat en matskål och en bibel.
– Det var kul att springa, och lite svårt att sortera soporna, tyckte hon.
Patric Sandberg och Theodor J Stöcke hittade en stor blå påse full med skräp och Kinderägg som någon kastat.
– Det var kul att göra något bra, och samtidigt träffa lagkompisar, tyckte de.
Testar gärna igen
–Barnen tyckte att detta var jättespännande, säger Elvira Olsson.
– Vi kan tänka oss att göra det igen, men kanske inte nu när löven faller och snön kommer. Det som göms i snö kommer ju upp i tö, så kanske blir det dags framåt våren igen.
Hässleholms Handbollsförening startade 1990 och har i dagsläget sju tränande lag varav sex är i seriespel. Medlemmarnas ålder spänner från fyra år till fyrtio plus.
erik@mitthassleholm.se
Plogging och Plomenad i Älmhult
Friskis & svettis i Älmhult testade plogging efter Kulturnatta förra året. Tyvärr var det bara ett fåtal som hjälptes åt längs en 6 km lång runda. Jesper Mattsson ledde ploggingpasset och hade dessutom testat runden tidigare för att vara förberedd.
– Vi var fler funktionärer än motionärer, säger Jesper. Men vi fick ihop ett träningspass och 20 sopsäckar skräp. Vi försökte sedan igen i samband med Håll Älmhult rent-veckan i våras. Den gången tillsammans med kommunen och skolorna. Vi provade två gånger. Första gången var jag ensam. Därefter bytte vi namn och upplägg. Vi satsade på ”Plomenad” istället där vi tog bort jogging elementet och istället fokuserade på att promenera. Detta efter att vi fått mycket feedback från att många blev avskräckta av själva joggingen. Då blev vi några fler.
Jesper har haft som ambition att få till fler rundor under hösten.
– Det har tyvärr inte blivit någon i höst, men det är en bra och viktig kombo så tanken är att fortsätta.
OK Gynge ploggar
Något uttalat event eller tänk kring plogging har inte OK Gynge för stunden men de har diskuterat med ungdomarna om att börja ta med påsar ut när de springer.
– Vi plockar redan skräp i dagsläget om vi vet att vi passerar en soptunna den kommande kilometern, berättar Linnea Gustafsson. Så det blir ofta en del sopor med tillbaka som hamnar i källsorteringen. Vi har medlemmar bland våra långlöpare som alltid har med sig påsar ut på sina rundor. En vana sen flera decennier tillbaka. Så plogging känns som något väldigt intressant och relevant att ha med i vår planering framöver. Så vi ska definitivt ta upp detta och se om vi kan utveckla eller initiera ett plogging-event framöver.