Espresso – Din lokala tidning
Renovera

Om byggnadsvård, ekologi och hållbart byggande

Våren har kommit med sköna vibrationer, löften om snar blomsterprakt och frodig grönska. Alla våra sinnen väcks till liv. Vi blir aktiva och glömmer vinterns karga villkor. Tidningarna fylls med braskande annonser för att uppmuntra oss att fixa till vår villa eller sommarstuga

Tvivelaktig reklam

Erbjudanden och påståenden vet inga gränser. Det är nu våra kära hus och boendemiljöer lever som farligast! Det är nu som kunskap och kritiskt tänkande behövs!

Varuhusen fylls med ”innefärg” och ”utefärg” och med ”trallevirke” till det obligatoriska soldäcket eller terrassen. Ännu vackra och väl fungerande fönster och tegeltak riskerar att bytas ut till fula plastfönster och dystra betongtak. Listan med risker och tvivelaktiga material kan göras lång. 

Jag vill nu i all välmening vända mig till alla entusiastiska ”hemmafixare” som i år tenderar bli fler än normalt. Jag tror att de flesta har goda avsikter med att förverkliga ommålningar och till- och ombyggnader, men kanske några borde tänka efter före genom att analysera sina egentliga funktionsbehov, och försöka se konsekvenser innan det är för sent.

Några timmars hjälp

Vid osäkerhet om material- och gestaltningsfrågor – ta några timmars hjälp av någon med denna kunskap. Det lönar sig. Kostnaderna vägs snabbt upp av de mervärden som tillskapas, både estetiskt, trivselmässigt och i faktiskt fastighetsvärde. 

Inom byggvärlden samverkar många aktörer. Var och en bidrar inom sitt kunskapsområde. Arkitekten är inte bäst på att snickra eller montera skivor, lika lite som hantverkaren är bäst på att skissa eller ge råd i utseende- eller färgsättningsfrågor.

Förbered med kunskap

Om man trots allt tycker sig ”veta bäst” och tar direkthjälp av någon hantverkskunnig bör man ställa sig vissa frågor i början av processen. Vilka är husets egenheter? Vilken hänsyn bör tas till omgivande bebyggelse? Är huset kulturskyddat? Behövs bygglov?

Bra är att ta reda på så mycket som möjligt om husets historia, och bedöma om det har några kvalitéer och specifika detaljer kvar från byggperioden. Har man tur finns original-ritningarna kvar i kommunens arkiv. Kanske man efter denna uppdatering kommer fram till att återställa vissa delar i stället för att försöka tvinga huset in i en tidsepok som ändå inte kommer att stämma, och där trendtänkande ofta förstör mer än att göra nytta.

Att vårda sitt hus

Givetvis finns det en mängd fällor att kryssa mellan om man skall ta hand om sitt hus på ett hållbart sätt. Det gäller material, detaljer och hantverksteknik men också de kulturvärden som kan stå på spel, vilket också påverkar alla andras upplevelse och trivsel i det aktuella boendeområdet. 

Att vårda sitt hus med kunskap och eftertanke leder härmed in på begreppet Byggnadsvård – en ”folkrörelse” med en ständigt växande skara av både privatpersoner och professionella aktörer. Om hur Byggnadsvård hänger ihop med ekologi, kretsloppstänkande och hållbart byggande skall jag fortsätta berätta om i kommande artikel, där jag också går in på traditionella material- och hantverksmetoder, och på de aktörer, organisationer och utbildningscentra som kan anlitas eller som tillhandahåller kunskap i ämnet. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x