Espresso – Din lokala tidning
AlltMöjligtverkstan Broby

AlltMöjligt – med många möjligheter

FÖRENINGAR. Second hand, snickeriverkstäder och en mötesplats för nya och gamla Göingar. AlltMöjligt med lokaler i Broby har sedan början av nittio­talet skapat sysselsättning för den som står långt ifrån arbetsmarknaden, och de senaste åren har man allt mer satsat på att bli en plats för möten och integration.

Det är en ideell förening med kristen grund som driver Verksamheten. I second hand-butiken träffar vi verksamhetsledaren Stefan Andersson som berättar om det senaste projektet, All Inklusive.
– Det är ett TIA-projekt (tidiga insatser för asylsökande) med stöttning från Länsstyrelsen. I kommunen finns 300 personer som är asylsökande, och vi har haft god uppslutning under de träffar vi har haft, sammanlagt 40 asylsökande har kommit hit, berättar Stefan Andersson, som är verksamhetsledare på AlltMöjligt.

Inkluderande mötesplats
Där vi sitter har personalen byggt en liten scen. Det är för att ha något att samlas kring under All Inklusive-träffarna. Musik, kurser, bokcirklar, språkcafé är några av ingredienserna i projektet, som till stor del sker i samarbete med olika studieförbund.
– Vi körde några veckor i augusti innan pandemin eskalerade. Men tyvärr fick vi avbryta de fysiska träffarna. Nu kör vi igång igen. Det blir med grupper om åtta i olika lokaler – med det stora intresse vi hade under hösten ser vi att vi har potential att få igång en jättegrej, säger Stefan.

Trummor och språk
Att nå ut med informationen till målgruppen asylsökande har varit den största utmaningen, menar Stefan.
– Vi har knackat dörr i de områden där vi vet att Migrationsverket har lägenheter. Sedan flyktingkrisen 2015 har vi stor vana av att jobba med nyanlända. De flesta är ju angelägna om att lära sig svenska. Men vi har också bland annat haft besök av project Drumbeat från Malmö. De låter människor mötas genom trummor och rytm, vilket var en väldig succé.

Utvecklats i trettio år
Från att ha startat som en plats för sysselsättning har AlltMöjligts verksamhet sedan starten 1992 allt mer utvecklats mot att erbjuda arbetsträning och rehabilitering som ska ge möjlighet till deltagarna att komma tillbaka till arbetsmarknaden. I dag har AlltMöjligt åtta anställda och flera volontärer.

Överskott till hjälpverksamhet
I second hand-butiken, vars överskott går till hjälpverksamhet, är besökarantalet just nu begränsat till åtta personer åt gången. På så vis kan butiken hålla öppet även under pandemin.
– Det är en viktig hjälpverksamhet både för de som tar del av våra intäkter och för de som handlar hos oss. Vi har ett enormt inflöde av prylar och håller låga priser. Även den som inte har så mycket pengar ska kunna handla saker som behövs, säger Stefan Andersson.

Text & Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x