EFTERLYSNING. Loshults Hembygdsförening efterlyser träfigurer tillverkade av Oscar Carlsson från Killeberg. Den 18 april tar de emot i Loshults Församlingshem och samlar info om figurer.
Oscar Carlsson kom till Killeberg 1927 efter att ha vandrat ifrån Norra Sandby. På lediga stunder snidade han träfigurer, olika personligheter ur minnet. “Gubbarna” som de kallades, blev omåttligt populära och efterfrågade, men Oscar sålde inget av sin konst. Den som gjorde honom en tjänst kunde få en snidad figur gratis för att pryda hemmet. Ett otal figurer spred sig i trakten och efter hans bortgång på 70-talet är de mycket eftersökta. Numera är han känd som en lokal “Döderhultare“.
Efterlyser alster
Loshults hembygdsförening har insett hans konstnärskap och efterlyser Oscars träfigurer för att kunna samla bilder av dem i en bok och senare till en utställning. I föreningens samling finns ett tjugotal figurer och de efterlyser fler figurer för fotografering.
– Den 18 april öppnar vi en studio i församlingshemmet i Loshult och ber alla som har en av hans figurer att komma till Loshult för att fotografera dem och få dem bevarade för eftervärlden. Vi har en fotostudio öppen mellan kl 12.00 och 15.00 och ägarna får träfigurerna fotograferade direkt för att sedan ta hem figurerna igen, berättar Åke Olofsson, styrelsemedlem i hembygdsföreningen.
Avgiftsfritt
Fotograferingen kostar ingenting och ägaren tar hem sin träfigur igen efter bildtagningen.
– Vi samarbetar med Sixten Svensson om detta projekt. Han lärde känna Oscar på 1960-talet och blev fascinerad av hans konst. Sixtens moster Eva var stins i Hultaberg där Oscar bodde i ett enkelt skjul bakom stationen och alla hennes “gubbar” kom till föreningen efter att sonen John-Evert testamenterat dem, säger Åke Olofsson.
Hoppas på många besök
Hembygdsföreningen hoppas få många besökare till Loshult när de har sin mottagning.
– Vi hoppas få en stor samling bilder av hans konst som verkligen är sevärd. Tillsammans med våra egna “gubbar” hoppas vi att samlingen blir så komplett som möjligt. Oscar Carlsson var en lokal “Döderhultare” och det ska vi var rädda om, avslutar Åke.