Här surrar det!
NÄRINGSLIV. Intresset för biodling bara ökar och ökar. Det finns dock få yrkesodlare och bland dem är ännu färre kvinnor. Men glädjande tecken syns när det gäller detta och bland dem hittar vi Jill
”Bibruden” Müller.
Bibrudens Biskafferi ligger strax intill kyrkan i Bjärnum. Produktionen av kupor är igång och en ny säsong står för dörren. Över en kopp kaffe och några härliga honungspraliner får vi en historia med sting!
Jill Müller har egentligen ingen anknytning till Bjärnum. Det har inte livskamraten Poul Strömberg heller. Hon är från Kristianstad, han från Göteborg.
Att Jill skulle bli biodlare i stor skala med eget företag var kanske något otippat. Hon jobbade ju som säljare. Men det visade sig att det fanns en entreprenör inom henne. När hon träffade Poul, som sannerligen är en entreprenör inom området el-underhåll för bussar och flygplan och dessutom flyginstruktör, började pusselbitarna falla på plats.
– Ja, en dag bara försvann mitt arbete som säljare i Malmö. Jag blev arbetslös. Och väldigt bitter, konstaterar Jill.
Det var då den sista pusselbiten dök upp: Biodling! Och så började historien om Bibruden i Bjärnum.
Tänkte skaffa bisyssla
Intresset för de livsviktiga små pollinatörerna fanns redan. Tillsammans med sin syster gick Jill en kurs i den ädla konsten biodling. Detta kunde bli en trevlig bisyssla. Hennes miljömedvetna barn hejade på. Steget till att bli yrkesodlare kändes dock alltför långt; det här handlar ju om en hel vetenskap. Men så dök chansen upp: En ettårig kurs för framtida företagare inom binäringen.
– Ett villkor för att ta del av kursen var att man var arbetslös. Vilken tur jag har, tänkte jag, och då var den sista bitterheten som bortblåst.
Det är än så länge inte särskilt många kvinnor som har gett sig in i den riktigt seriösa biodlingen där intresset blir ett yrke. Så läraren på kursen kallade Jill och hennes enda kvinnliga kurskamrat för “bibrudarna”. Det namnet lever vidare i Bibrudens Biskafferi.
130 kupor
Fastigheten i Bjärnum är idealisk för eget företagande. Längan med Pouls reservdelslager för bussar och flygplan samsas med Jills bikupetillverkning och honungsproduktion. Precis utanför byggnaden finns självbetjäningsbutiken som är öppen alla dagar. Ett kort stenkast bort står ett fåtal bikupor som ger Jills egen Bjärnumhonung.
För faktum är att den största delen av Bibrudens verksamhet finns en bra bit från Bjärnum. Till exempel på lantbruk, i villaträdgårdar och till och med på taket till köpcentret C4 i Kristianstad. Det är där ute i omgivningarna de allra flesta kuporna är uppställda.
– Maten räcker inte till för så många bin här i trakten så jag ställer ut kupor till privatpersoner, butiker och alla som kan tänkas vara intresserade av biodling, förklarar Jill Müller.
Fler kanaler för honungen
Bibrudens kupor får besök var tredje vecka under högsäsongen. Det handlar om en ren släkthistoria. Familjen hjälps åt, det är många mil att färdas i norra Skåne. Varje ”fodervärd” som har kupor och som köper Jills honung får en egen etikett, designad av Poul. Många säljer inte honungen vidare utan använder den som en unik present.
– Jag försöker att ha flera kanaler för att få ut min honung till konsumenterna. Bland annat har jag en webbutik på nätet, man kan beställa på telefon och få hemleverans och så finns förstås självbetjäningen här i Bjärnum.
Föreläser också
Och vem som än säljer, var än honungen dyker upp, så finns loggan alltid med: Bibrudens Biskafferi.
Hon har onekligen hunnit skapa ett namn och en hel del annat i sitt nya yrke. Numera är Jill Müller till och med ute och föreläser om biodling.
– Med tanke på att jag började 2018 så är jag väldigt nöjd med resultatet. Det här är vad jag ska syssla med, det är jag helt säker på!
TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL
Här hittar du ett annat reportage av Lasse Lindell.