Espresso – Din lokala tidning
Gruvligt spännande i Tykarpsgrottan

Gruvligt spännande i Tykarpsgrottan. Fladdermöss en del av Explore Hässleholm

KULTUR/TURISM. De 20 trappstegen leder rakt ner i underjorden. Där öppnar en ny värld av gångar och pelarsalar upp sig. Tykarpsgrottan mejslades fram av traktens bönder på 1700-talet och är idag ett besöksmål som för många är både spännande och lite skrämmande på samma gång. Idsg är Tykarpsgrottan en del i satsning på Explore Hässleholm.

Anna Axelsson berättar att hon i stort sett är född nere i gruvan. Inte bokstavligt, men eftersom hon är femte generationen i sin släkt som driver besöksverksamheten känns det ibland så. Tillsammans med sin man Markus Axelsson har hon drivit Tykarpsgrottan sedan 2011.
− Jag är född och uppvuxen med detta så man blir hemmablind. Väldigt många gånger har jag sagt att det hade varit så kul att få se allt detta för första gången. Men de gånger som jag ändå kan fascineras över hur fräckt och speciellt det är nere i gruvan är när det blir lite som i Gyllene Tider-låten ”När alla vännerna gått hem” och man är kvar själv efter något evenemang och det är fullt med tända ljus och så där, säger hon.

Guidade visningar

Grunden i Tykarpsgrottans verksamhet är de guidade visningarna nere i den gamla kalkgruvan. Enligt Tykarpsgrottans historieskrivning startade den första kalkbrytningen i området redan på 1100-talet. I trakten kring Ignaberga finns spår efter flera dagbrott och helt eller delvis raserade gruvor. Tykarpsgrottan är den yngsta av gruvorna i området och den enda som är öppen för besökare. Här började traktens bönder bryta kalk i mitten av 1700-talet.
− Kalken man bröt användes till kalkmurbruk, alltså byggnadsmaterial. Nere i gruvan fick man göra allt för hand med hackor, mejslar och kilar. Man bar upp kalkstenen och brände i ugnar. Efter olika procedurer fick man fram bränd kalk eller släckt kalk som det fanns olika användningsområden för, berättar Anna.

”Just att människan kan hugga ut en hel värld under jord tycker många är häftigt.”

Anna Axelsson

Kalkbrytning då och nu

Kalkbrytningen på den här tiden beskriver Anna som en sorts organiserat kaos.
− Alla bönder hade rätt att bryta kalk i gruvorna. Själva nedgången till gruvan låg ju på en bondes mark, men en stor gruva kunde under jord sträcka sig över flera olika bönders mark. För att få ihop tillräckligt med mankraft hade alla bönder rätt att bryta. Man skickade ner bönder, pigor och drängar för att hugga kalksten under främst höst och vinter. Extrainkomsten gjorde att många bönder här omkring blev relativt välbeställda. Det var ett lukrativt extraknäck kan man säga.
I slutet av 1800-talet övergick gruvbrytningen i dagbrottsverksamhet och kalkbrytningen blev allt mer storskalig och industriell. 1914 bildades AB Ignaberga Kalksten. Nordfalk köpte företaget 1990. De bryter fortfarande kalk i Ignaberga, någon kilometer från Tykarpsgrottan.

explore tykarpsgrottan,del av explore hässleholm,läskigt resmål i explore hässleholm,fladdermöss i tykarpsgrottan
Intresset för att gå ner och titta i de slingrande gångarna och underjordiska salarna är stort. Redan på Annas gammelfarfars och -farmors tid knackade folk på för en guidad tur.

Från potatisåker till besöksmål inom Explore Hässleholm

Gruvan lämnades och intresset för att gå ner och titta i de slingrande gångarna och utmejslade underjordiska salarna tog snabbt fart. Annas gammelfarfar och gammelfarmor ägde marken där nedgången till gruvan fanns.
− Folk knackade helt enkelt på hos min gammelfarmor som sedan följde med och guidade. Då var här bara en potatisåker och nedgången var ett hål i marken i en liten skogsdunge, säger Anna.
På 1960-talet började Tykarpsgrottan bli ett riktigt besöksmål. En kiosk byggdes vid nedgången till gruvan, ytterligare någon byggnad slogs upp, senare anlades en camping och så vidare.
Numera arrangera Anna och Markus guidade visningar i gruvan vår, sommar och höst. Dessutom står Tykarpsgrottan värd för en rad andra arrangemang. Till exempel grillkvällar, konserter, fossiljakt, julmarknad, bröllop och diverse evenemang inom mat och dryck är några exempel.
Snart väntar Höstlovsöppet, när gruvan kommer vara pyntad med häxor, spindlar och spöken, och schemat är fullt av aktiviteter för hela familjen.

explore tykarpsgrottan,del av explore hässleholm,läskigt resmål i explore hässleholm,fladdermöss i tykarpsgrottan
Gruvligt spännande i Tykarpsgrottan. Men läskigt? Avgör själv.
”På gränsen till läskigt”

Anna tror att intrycket av Tykarpsgrottan varierar stort mellan besökare i olika åldrar.
− När man är liten är det spännande, på gränsen till läskigt. Du ser framför dig precis där du står, men sedan har du mörka gångar längre fram. De lite äldre fascineras över hur folk med handkraft och små verktyg kunde hugga ut salar och gångar och pelare på det här sättet. Besökare i alla åldrar tilltalas dessutom av att detta är resterna av ett krittidshav där det var fullt av växter och att vi hittar fossiler i kalkberget. Det finns inte en enda unge som inte tycker att dinosaurier och hajar och sånt är häftigt och det är likadant med vuxna faktiskt. Just att människan kan hugga ut en hel värld under jord tycker många är häftigt, säger hon.

explore tykarpsgrottan,del av explore hässleholm,läskigt resmål i explore hässleholm,fladdermöss i tykarpsgrottan
I gruvan övervintrar åtta av Sveriges 19 fladdermusarter.

Planer för framtiden

Att driva Tykarpsgrottan är ett heltidsarbete för Anna och Markus, som trots det har visstidsjobb på annat håll vid sidan av.
− Vi har återinvesterat vartenda öre vi har tjänat på Tykarpsgrottan för att göra detta bättre och ännu mer tilltalande att besöka. Vi jobbar alltid hundra procent här, men arbetsuppgifterna skiftar från vår, sommar, höst och vinter. Det kan vara påfrestande med topparna och dalarna, men det kommer nya utmaningar hela tiden och man träffar alla typer av människor. Det är rätt roligt och jag trivs bra med det, säger Anna.
Planen är att vidare utveckla det mesta runt själva gruvan och de guidade visningarna. Anna och Markus vill göra miljön ovan jord mer tilltalande med fler och gärna annorlunda och oväntade evenemang. Nere i gruvan vill man kunna ha utställningar i någon form och man vill fortsätta att uppmärksamma gruvans potential.
− Beroende på till exempel ljussättning kan gruvan bli mysig och tilltalande men också läskig och skräckinjagande. Det finns få ställen som kan vara så omväxlande, säger Anna Axelsson.

Text och foto: Pär Andersson

Fakta Tykarpsgrottan AB
Drivs av: Anna Axelsson och Markus Axelsson.
Plats: Utanför Ignaberga, Hässleholm.
Verksamhet: Besöksmål med gruvan i fokus. Anordnar guidade visningar i gruvan och en mängd andra aktiviteter och evenemang både ovan och under jord. Uthyrning av gruvan till högtider och fester. Driver även Tykarpsgrottans camping.
Yta: 20 000 kvadratmeter varav 10 000 kvadratmeter är öppen för besökare.
Temperatur: +8 grader C året runt.
Övrigt: I gruvan övervintrar åtta av Sveriges 19 fladdermusarter. De flyger ner i gruvan i oktober-november för att gå i dvala och lämnar gruvan i mars-april.
Tykarpsgrottan har stått värd för flera kända filminspelningar. Bland annat Ronja Rövardotter med Tage Danielsson som regissör, Kullamannen och TV-serien Snapphanar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x