LIVSMEDEL/NÄRINGSLIV. I Strömsnäsbruk pågår produktionen för fullt av rysk svart kaviar. I det gamla pappersbrukets lokaler finns bassänger med drygt 1200 sibiriska störar som bara väntar på att få kramas ur och ge oss möjlighet att smaka på exklusiv kaviar. Så exklusiv att den kostar omkring 20 000 kronor kilot att köpa i slutledet. Varför inte till nyårschampagnen eller ihop med ett glas rysk vodka?
Anledningen till att en sådan till synes vansinnig idé med kaviar från svårhanterliga störar blev verklighet var att Torbjörn Ranta, affärsman inom oljeproduktion, fick inspiration när han under ett par decennier arbetade med olja i Ryssland och då fick möjlighet att studera odlingar av stör.
INVESTERINGAR PÅ 20 MILJONER
Vid en kräftskiva i Sverige yppade han idén för några vänner och tack vare ekonomiskt stöd från bland annat Magnus Modalen, ägare till pappersbrukets lokaler, beslutade ett gäng att pröva på. Med hjälp av rysk kunskap och investeringar på runt 20 miljoner kronor byggdes anläggningen i Strömsnäsbruk upp 2017 och fick namnet Arctic Roe of Scandinavia.
– Utan dessa stora lokaler som fanns här, hade det inte blivit något i Strömsnäsbruk. Nu använder vi 1500 kvadratmeters yta med labb och 14 pooler med ca 300 000 liter vatten och drygt 1200 störar, visar platschef Ola Brandt, Strömsnäsbruk. I startskedet 2018 köpte Arctic Roe of Scandinavia in 1 000 kilo mogna 10-åriga störhonor från Riga i Lettland, som placerades i företagets inomhusbassänger. Utomhus, i ån Lagan, får odlingen inte ske då arten räknas som invasiv. Över tiden har mer störar importerats i olika omgångar.
SVÅRHANTERADE FISKAR
Det är inte helt lätt att hantera de stora och starka störarna. Fyra man måste hålla fast och mjölka ur en vuxen stör som kan väga 25 – 30 kilo och är runt en meter lång. Dessutom tar det några år innan de ger sin första rom och därefter enbart vartannat år.Det är många regler från myndigheter att följa och mycket övervakning krävs av bassängerna med störarna. Dygnet runt måste bland annat temperatur, PH och syrehalt övervakas. Som foder ges pellets, specialanpassade med rätt sorts protein. Inte det lättaste att ge sig på för en näringsidkare.
– Ja, varför ger man sig på detta? Ingen snabbavsättning på de miljoner som investerats, det ska man veta. Men det är spänningen som driver oss, och flera av våra aktieägare kommer regelbundet hit och hjälper till att sköta hanteringen, menar Ola Brandt.
300 000 LITER VATTEN I OMLOPP
Odlingen är i dag uppdelad i tre odlingsmoduler med olika RAS-system (recirkulerande aqua-system) där samma vatten används men renas via ett biologiskt system som tar bort kvävet som uppkommer från bland annat fiskens avföring och kiss. 300 000 liter vatten är i omlopp och återanvänds i 14 odlingspooler.
ANSTÄLLT KÖKSMÄSTARE
För att få fram bra smak på romen har Arctic Roe of Scandinavia anställt en köksmästare; Christian Brauer från Pjätteryd i grannkommunen.
– Jag jobbar som livsmedelsanvarig och har en hel del idéer om hur vi ska få fram de rätta smakerna och konsistenserna. Romens smak kan variera från fisk till fisk; man kan aldrig riktigt veta hur en omgång smakar, säger Christian och påpekar att omgången från varje fisk alltid provsmakas i laboratoriet innan man förpackar den.
– Vår rom blir perfekt att toppa en råbiff med. Smakhöjande. Eller varför inte på blinier med smetana. Helst att man äter kaviaren så ren som möjligt.
ÅRETS MÅL 250 KILO ROM
Under 2020 lyckades killarna få fram drygt 130 kilo rom, och årets mål är 250 kilo rom. När stören mjölkats på rom kommer den sedan in i beredningsavdelningen. Här sker en process inbegripande lätt värmning, kylning, sköljning och slutligen saltning. Efter någon tid paketeras den på olika mindre burkar beroende på kundernas önskemål. Finns många olika storlekar från 10 gram till 250 gram. Det är mycket viktigt att romen får mogna en viss tid innan försäljning sker.
HÖG EFTERFRÅGAN
– Vi har en hög efterfrågan på vår rom, främst från exklusiva restauranger i landet. Vi har ett antal fasta kunder som beställer från oss och deras kockar får komma på besök för att studera processen. Får vi rom över säljer vi även till privatpersoner. Vi vill bygga upp ett lager och inte sälja slut på allt på en gång, så vi begränsar i någon mån vad varje kund får köpa av oss, förklarar Ola och Christian.Lokalt i Markaryds kommun är det hos ICA Kvantum i Markaryd som du kan köpa rysk kaviar från pappersbruket. Ekebackens konferenscenter är en annan kund, liksom Toftaholm Herrgård utanför Lagan som serverar rysk kaviar från Strömsnäsbruk.
VILL SKAPA ETT SHOWROOM
– Vi har som mål att kunna få fram ett ton kaviar om året när vi kommer upp i full produktion. Och min idé är att skapa ett showroom där besökare under kristallkronors sken ska kunna prova blinier med kaviar och smetana samt dricka champagne eller vodka till i exklusiva glas och få en rundvandring bland poolerna, avslutar Ola.
TEXT&FOTO: THOMAS EDGREN
Läs fler näringslivsartiklar från våra lokala företagare här.