MUSIK. Golvad av CD:n, knockad av nedladdningen och nästan uträknad av streamingtjänsternas intåg. Vinylskivan har rest sig i sista ronden och är idag eftertraktad bland både samlare, musikpuritaner och
vanligt folk. Vi träffade Per Faeltenborg på Hot Stuff i Älmhult, som aldrig har släppt greppet om det svarta guldet.
1979 åkte 14-årige Per Faeltenborg till Växjö för att köpa sina första punkskivor. Sju år senare hade han dragit igång sin egen business som skivhandlare, redan då under namnet Hot Stuff. I dag har han sin butik i en gammal banklokal på Norra Esplanaden i Älmhult. I bankvalvet förvaras dyrgriparna och ytterligare en säkerhetsnivå upp har han sin egen samling.
– Den finns i säkerhetsrummet, dit man skulle kunna fly under ett bankrån, säger Per.
Överlägsen ljudkvalitet
För Per började musikintresset med Kiss och Sweet. När punkvågen kom svepte den honom med sig. Bland de hundratals plastbackarna och hundratusentals skivor finns en enorm bredd av musik, snyggt paketerad i stora konvolut. I en tid där vi sällan längre överraskas av vad som går att framställa genom ettor och nollor är det nästan hisnande att allt från symfoniorkestrar till skitig treackordsrock kan ristas in i en plastskiva och tydas av nålen i en pickup.
– Man får ungefär tio procent av ljudet när man lyssnar på strömmad musik som vi gör idag. Många yngre kunder blir överraskade när de får höra musiken de gillar på en riktig skiva, säger Per.
Ett annat sätt att hitta musik
Elliott Sjöfors som jobbar i butiken lägger på en rosa vinyl på Technics-spelaren och garagerock anno 1986 med The Crimson Shadows från Vellingby strömmar ur högtalarna..
– Lite svårt att välja musik när det finns så mycket, skrattar han.
Elliot som är 19 år är förmodligen betydligt yngre än medelåldern på de skivor han säljer, men ser ändå tjusningen i vinyl.
– Man träffar på så mycket musik som man inte hittar online. Jag letade efter ett band som heter HP Lovecraft på Spotify, och musiken var gömd bland massor av inläsningar med skräckförfattaren med samma namn. Vissa band som har gått lite under jorden hittar man inte alls.
Eget skivbolag
Skivan med The Crimson Shadows är utgiven av Busy Bee, som är Pers egna skivbolag.
– Vi satsar mycket på specialutgåvor i mindre upplaga. Bland annat musik från band som inte nått till albumstadiet, utan bara finns inspelade på singlar eller kassett. Men vi har också gett ut Håkan Hellströms tre första skivor, och specialutgåvor med band som The Ark och Mando Diao.
När Per Faeltenborg startade med skivor hade CD-skivan inte kommit ut på marknaden . Fysiska butiker har han haft på flera platser i Älmhult och utöver den nuvarande, som är södra Sveriges största finns även en butik i Varberg.
– För tio år sedan kunde folk fråga om jag ville ha deras gamla skivor eller om de skulle slänga dem. Idag ser det helt annorlunda ut!
Olika typer av samlare
– Det är såklart många samlare som handlar. Man kan säga att det finns tre kategorier: de som vill göra riktiga fynd, de som vill ha snygga konvolut att sätta upp på väggen och de som är ute efter musiken. Många letar rariteter som ska öka i värde. Som samlare har jag väl en bit av det där, men jag tycker det är lite trist när skivorna inte blir uttagna ur plasten. Vi brukar faktiskt inte märka upp de specialutgåvor som vi ger ut på Busy Bee – på så sätt måste man öppna upp dem för att se vad som finns för extra material i konvolutet, säger Per.
Den 23 april är det Record Store Day i Sverige, där många av de skivaffärer som finns kvar i landet går ut med gemensamma erbjudanden och nyutgåvor av skivor. Och Per tror på en framtid för vinylskivan.
– Det är redan några år sedan den gick om CD-skivan igen i försäljning. Men nu har faktiskt de riktiga nördarna börjat intressera sig för att samla på CD.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE
Per Faeltenborg om…
Starten: Från början åkte jag mycket till London för att köpa skivor. Då kunde man ha hört talas om ett album i flera år utan att ha hört det. Jag hade en särskild väska som var anpassad för att rymma många skivor; när jag hade köpt något kunde det dröja två veckor innan jag kom hem och kunde höra musiken. Ibland ville man nästan åka hem tidigare bara för att få lyssna! Mycket såldes via postorder, jag har kvar många av de gamla katalogerna.
Den första gjordes på kompisens farsas gamla fotiostatmaskin.
Minnesvärda kundmöten: Det som tar priset är nog en kille från Brasilien som kom hit. Han var i London med sitt jobb och valde att lägga sin lediga dag på att komma till Älmhult och besöka butiken. Då är ändå London något av skivköparnas Mecka!
Det egna samlandet: I den privata samlingen har jag många skivor som kanske innehåller en hälsning eller liknande från artisten. Jag gillar också att spara på gamla merchandise-grejer och affischer.