PORTRÄTT. LinaMaria Bengtsson är trefaldigt aktuell i Hovdalas kulturprogram med en bredd från skillingtryck till Povel Ramel. Med rötterna i Bjärnum har hon åter hittat hem till Hässleholms kommun, där hon tillsammans med maken Jerry Segerberg håller på att bygga upp ett kulturhus i Ynglingarums Gamla Skola.
– Det har varit en intensiv tid sedan det öppnades upp för att spela för publik igen, konstaterar LinaMaria.
Sedan uppväxten i Hässleholm har hennes bana gått via bland annat Danske Musicalakademi i Fredericia, Astrid Lindgrens värld, teaterutbildning på Wendelsbergs folkhögskola utanför Göteborg, till Malmö och sedan tillbaka till hemkommunen.
– Vi tittade runt en hel del och gick på många visningar innan vi hittade huset vid den gamla skolan i Ynglingarum. Med skogen, den kuperade terrängen och sjöarna runtomkring känns det verkligen som att komma hem för mig, säger LinaMaria.
Kulturhus växer fram
Ett tidigare reportage ur Espresso om LinaMaria och Jerrys satsning på att göra om den gamla skolan till ett kulturhus kan du läsa här. Och sedan våren 2021 har det hänt en del.
– Förra helgen hade vi sommarswing med livemusik och Lindy Hop, som vi också undervisar i. Det har blivit en tradition, precis som precis som konstrundan Mittskåne då skolan är utställningslokalåt Häglingekonstnären Åsa Antalffy Eriksson. Vi har lagt om taket och var i somras med i 1000 trädgårdar för första gången. Vi jobbar mycket med vår trädgård, som vi kallar Skolträdgården med en tanke om att implementera även den i verksamheten så småningom.
Ramel på Hovdala
Något som har färgat året har även varit att den folkkäre artisten och ordekvilibristen Povel Ramel skulle ha fyllt hundra år. Swing street orchestra – där Jerry och LinaMaria sjunger tillsammans – blev tillfrågade om de ville delta i jubileumsarrangemanget Rameliana2022.
– Ett stort jubileum som pågick i både Stockholm, Göteborg och Malmö. Ambitionen var att ingen av artisterna skulle spela samma låt. Povel har ju skrivit bortåt tusen låtar och jag fick verkligen upp ögonen för en bredare del av hans musik. Det var nog lite huggsexa om vem som skulle få spela “Lingonben”, men vi fick den till slut, skrattar LinaMaria.
– Vi kommer att göra en hyllningskonsert på Hovdala den 24 september med sex personer i bandet och många av Povels låtar.
Redan den 26 augusti står LinaMaria och Jerry på scenen i Hovdalas Orangeri med föreställningen Jämmer och Elände, en föreställning baserad på gamla skillingtryck. På Glöttadán den 28 augusti syns även Teater Trassel med Cykelorkestern.
Energi och spontanitet
Från 30-talsswing till skillingtryck kan steget kännas långt. Men LinaMaria ser en röd tråd i alla de kulturarrangemang som hon medverkar i.
– Jag och Jerry driver Teater Trassel sedan 2013 och har en hel del andra frilansuppdrag. Jag älskar det som är lite rotigt och tokigt, och i allt vi gör strävar vi efter en väldig direktkontakt med publiken. Vi spelar ofta för barn, men även för vuxna, och försöker behålla samma energi och spontanitet oavsett publik. Nästa år firar vår föreställning Pomperipossa – En riktig gammal tossa tio år, och då tänker vi att vi ska ha något slags jubileum där vi spelar den här i Gamla Skolan.
Kämpar mot tråkigheten
Och när det gäller de egna föreställningarna som Teater Trassel jobbar fram så ser LinaMaria mycket släktskap med Povels lekfulla låtsnickrande.
– Jag är väldigt glad för ordlekar och finurligheter. Povel skrev nästan en låt om allt, med värme och glimten i ögat. Det har sagts att han kämpade mot tråkigheten, och det skriver jag gärna under på. Vi vill vara underhållande, även om det kan finnas en allvarlig underton i det vi förmedlar. När det gäller barnkultur finns det ofta en uppfattning om att den ska formas utifrån ett budskap som man vill förmedla till barnen. Men för att citera Lennart Hellsing – “All pedagogisk konst är dålig konst, men all
god konst är pedagogisk”.
Stöd från Kulturrådet
Och även om arbetet med Gamla Skolan har fått stå tillbaka något sedan arenan öppnades upp igen för turnérande kulturarbetare tidigare i år så har planerna för barnverksamhet i Ynglingarum nyligen fått ett uppsving.
– Vi har fått ett bidrag från Statens Kulturråd för att arrangera vandringsteater och kulturläger. Vi vet inte riktigt hur det kommer att utformas än, men det känns jättekul. Vi sökte ett annat större bidrag för upprustning av skolan när vi drog igång arbetet med Kulturhusbygget, som vi fick avslag på. Nu satsar vi i stället på att långsamt låta verksamheten växa.
Text: erik@espressomedia.se