Mattias satsade på hemmabageri i Mala – Nu går ugnen för fullt
NÄRINGSLIV/MAT. Att ha ett jobb som man brinner för är nog något som alla önskar. Mattias Björkenrud Karlsson i Mala har faktiskt två. Sedan i januari kombinerar han jobbet som frilansande musiker med att driva ett eget hembageri i sin bostad.
Både stenugn och företag köpte Mattias Björkenrud Karlsson i januari i år – då låg verksamheten i Hässleholm, men nu doftar det i stället av nybakat i Mala. – Jag har varit yrkesmusiker i 20 år och spelat bland annat mycket soul och gospel. 2014 utbildade jag mig till bagare och konditor, mest för att jag ville få ordentliga kunskaper inom bakning som länge har varit ett intresse. Anledningen till att jag bestämde mig för att ta över Lilla Surdegsfabriken var att upplägget är så att jag kan baka när jag själv har tid och lust, och samtidigt utöva min musikerroll.
Mattias ”Tias” Björkenrud Karlsson kombinerar jobbet som yrkesmusiker med att driva ett hem-bageri. Surdegsbröd och tårtor är två av hans specialiteter.
VILL SÄTTA SIN PRÄGEL
Stenugnen står i källaren och en trappa upp i huset har Mattias en produktionslokal för konditoriverksamheten. När Espresso besöker honom håller han på att slutföra en beställning på tårtor för hundra personer.
– Min ambition är verkligen att skapa något annat än det man hittar i vanliga butiker. Jag brinner för hantverket och tycker om att lyssna in och kanske överraska kunden, i stället för att leverera samma sak varje gång. Det ska vara ett hantverk och ett skapande – inte alls olikt musiken. Och precis som när det gäller musik så hade det varit trist om man spelade samma låt hela tiden.
STORA OCH SMÅ ORDRAR
Bland annat levererar Mattias sina bakverk till café Madrix och Statt i Hässleholm.
– Vi har fått till ett bra samarbete, där jag får en beställning på antal och en typ av bakverk, sedan har jag frihet att variera mig i det jag bakar.
Något eget café i Mala är inte aktuellt, men Mattias bakar och levererar gärna till dem som bor i byn på beställning.
– Man kan lägga stora eller små beställningar. Det händer att jag bakar en stor omgång med frallor så att det blir en del över till försäljning. Då lägger jag ofta ut info om det i lokala grupper. I min roll som musiker träffar jag väldigt mycket människor; det är en härlig kontrast att kunna fokusera på bara hantverket när jag bakar.
”MÄRKER GENAST SKILLNAD”
Att surdegsbröd har seglat upp som en het produkt de senaste åren har knappast gått någon förbi. Men vad är egentligen grejen jämfört med bröd som fått växa av vanlig jäst?
– Det blir helt klart en speciell textur, och man kan göra ett bröd som är mycket mer visuellt, menar Mattias.
– Man märker genast skillnad när man sätter tänderna i det och tar en tugga. Dessutom håller det sig saftigt och gott längre, även om det förändrar sin karaktär. Att skiva ett 3-4 dagar gammalt surdegsbröd, smöra på vitlökssmör och persilja och köra i ugnen blir helt fantastiskt.
Text: Erik@espressomedia.se
Foto: Anna@espressomedia.se