Från kaffekvarn till espressomaskin med Husmanskostens Vänner
UTSTÄLLNING. Funktion, form, färg och massor av kreativitet. Matlagning är ett basbehov som genom tiderna har berett plats för otaliga uppfinningar och hjälpmedel i köket. Vi träffade Husmanskostens Vänner under vernissaget för deras utställning Från kaffekvarn till espressomaskin, som är en resa från 1700-talet till mitten av förra seklet.
– De som är äldre än jag – och jag är gammal – kommer att kunna säga, ”Åh sån hade min morsa i sitt kök”. Den som är under 20 år kommer att undra ”vad är det här”, sammanfattar Bo Martinsson från Husmanskostens Vänner utställningen som visas på Broby bibliotek till den 30 november.
Konservering, förvaring och beredning är huvudspåren i urvalet av köksredskap. Bland de äldsa föremålen är ett halster från 1700-talet ur Bengt Arne Larssons privata samling – möjligen utdaterad av kanonkulan i senapsmalaren från hembygdsföreningens samling.
– Den lär vara uppgrävd ur en åker här i närheten, säger Sven Nilsson som både är en av de aderton i sällskapet Husmanskostens Vänner och aktiv i Glimåkra Hembygdsförening.
– Ungefär 60 procent av innehållet i utställningen är från hembygdsföreningens samlingar, resten är sådant som vi själva har haft hemma, säger Sven.
Vevarna snurrar på
Råsaftcentrifugen och bakmaskinen är två i sammanhanget sentida köksprylar som fått utmärkelsen årets julklapp för att sedan i många fall bara ta upp plats i köket. Bland aladåbformar och patentkorkar ber vi Husmanskostens vänner att leta upp något som känns som en hyllvärmare.
– Det skulle väl vara den här, den blir ofta stående säger Bengt Arne och plockar upp en vevdriven rotsaksrivare av franskt snitt.
– Nej där har du fel – den använder jag ofta, säger Jan Isaksson
Kaffe på maten
Även kaffet har fått en egen avdelning med olika brygganorgningar från klassiska kittlar till moccabryggare. En sockertopp från tiden innen råvaran levererades på bit eller strö tornar bland piparna i olika former och material.
– Den här, Sveapannan, var populär ett tag. Fungerar som en perkolator, men man ställer den på spisen.
Värnar om måltiden
Elekrifieringen av hemmet blev givetvis en brytpunkt för vilka saker som fick ta plats i våra kök. Men även om vi i dag har mer hjälpmedel än någonsin för matlagning verkar ritualerna kring den gemensamma måltiden bli allt mer utarmade, menar Bo Martinsson.
– 45 procent av alla måltider intas framför teven, och trots att vi lägger massor av pengar på våra kök lagar vi allt mindre mat själva.
Husmanskostens Vänner är ett sällskap på 18 herrar som värnar om just måltiden och traditionen kring vardagsmat. Årligen delar de ut utmärkelsen ”Den gyllene gaffeln” till en restaurang. Förra året gick den till Broby Gästis, och snart är det dags för årets premiering.
– Vi träffas sex gånger om året för ordinarie måltidsmöten, och så blir det några extra gånger. Nu har vi gåsmiddag på gång, och snart är det julfrukost. De extra sammankomsterna brukar infalla just denna tiden på året.
Text&Foto: erik@espressomedia.se