INGREDIENSER
4-6 personer
1 -1,5 kg högrev, skuren i 3×3 cm stora bitar
smör till stekning
1 knippe timjan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 lagerblad
3 dl kalvfond
4 dl rött vin
2 msk worcestershiresås
150 g varmrökt sidfläsk med svål
4 morötter
200 g champinjoner
Kikomansoja
ev. rödvinsvinäger
salt och peppar
20 smålökar
SÅ HÄR GÖR DU
Bryn köttet hårt i smör. Krydda med salt, peppar och timjan.
Skala och skär den gula löken i grova bitar. Skala vitlöken.
Lägg över i en gryta tillsammans med köttet, lagerblad, kalvfond, vin och worcestershiresås samt svålen från sidfläsket. Häll på vatten så det täcker och låt det koka på svag värme 1,5 – 2 timmar eller tills köttet är mört.
Tag upp köttet.
Sila skyn ner i en gryta.
Skala morötter och smålökar, champinjoner och fläsk i bitar. Bryn allt i en stekpanna i smör och lägg sedan ner i skyn.
Låt koka ihop och smaka av ev. med soya, salt, peppar och ev. rödvinsvinäger. Ev. behöver skyn redas.
Lägg ner köttet när lökarna och morötterna är helt mjuka.
Låt stå och dra utan värme en stund.
Servera grytan med potatis och saltgurka.
ÖVRIGT
Ett mustigt rödvin eller en rund Bourgogne passar utmärkt till.