INGREDIENSER
650 g finmalen mager fläskfärs
1 liten gul lök
1½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
3-4 tsk
salt och nymalen vitpeppar
5 cl whisky (eller efter förstånd)
smör till stekning.
POTATISPURÉ
1,2 kg potatis
3 dl mjölk
75 g smör
salt och nymalen vitpeppar.
GARNITYR
1 gurka
12 kryddnejlikor.
SÅ HÄR GÖR DU
Skala och hacka löken fint.
Blötlägg ströbrödet i grädde tills det är riktigt uppblött.
Blanda med färs,salt,peppar och whisky.
Forma små köttbullar. Stek köttbullarna i smör på svag värme utan de tar för mycket färg, de ska vara ljusbruna.
Skala potatisen och koka den i osaltat vatten. V
ärm mjölken och smöret och pressa potatisen ner i kastrullen lite i taget. Vispa ihop till ett fluffigt mos och smala av med salt och peppar.
Skär gurkan i ca 6 cm långa bitar. Dela varje bit i 4 stavar kärna ur och skär till båtform.
Späcka varje gurkbit med 2 kryddnejlikor och stek med köttbullarna den sista minuten.