– Skånsk Klassiker
INGREDIENSER
½ kg vitkål, 2 gula lökar
200 g rotselleri, 150 g morötter
100 g persiljerötter
100 g palsternacka
300 g potatis
½ dl rapsolja
5 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
1lagerblad,
½ kg rimmat fläsk i bit
1 lit. Vatten.
5 dl vitt vin
1 dl honung
5 cm färsk pepparrot
25 g blad eller kruspersilja
SÅ HÄR GÖR DU
Ta bort ytterbladen och stjälk på vitkålen.
Skala löken. Grovhacka kål och lök. Skala och ansa alla rotfrukter (förutom pepparroten). Skär i 2 x 2 cm tärningar.
Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull, fräs rotfruktstärningarna (förutom potatisen), tillsammans med pepparkornen och lagerbladet.
Lägg i fläsket och fyll på med vatten, vin och honung. Låt sjuda ca 1 timme, skumma av då och då.
Tillsätt lök, kål och potatis när 30 min återstår av koktid.
Ta upp fläsket ur kastrullen och tärna det.
Skala och riv pepparroten. Grovhacka persiljan.
Servering: Lägg några fläsktärningar i botten på varje tallrik. Häll på soppan och strö över pepparrot och persilja.
ÖVRIGT
Det ska bränna i ”snudan” (näsan) när man äter brännesnuda, därav namnet!