INGREDIENSER
5-6 hg fiskfilé
2.3 msk finhackad lök, helst schalottenlök med både purjo och vanlig gul lök går också bra
salt vitpeppar
2 msk rivet bröd (gärna gammalt långfranska)
2-3 msk smör
4 msk vitt vin
1 dl vispgrädde
1 rågad matsked senap av fransk osötad typ (dijonsenap)
SÅ HÄR GÖR DU
Börja med att smöra en ungsäker form och bottna den med finhackad lök.
Salta fiskfiléerna lätt på båda sidor. Peppra varsamt.
Lägg fisken i formen.
Strö över brödet och klicka över lite smör,
Häll vinet vid sidan av fisken, Ytan får inte bli våt.
Sätt sedan in formen mitt i ugnen, hög värme ca 250 grader i ca 15-20, in. Beroende på fiskens tjocklek.
Vispa under tiden grädden och blanda den varsamt med senapen.
Tag formen ur ugnen sedan fisken stått inne sina 15-20 min och öka värmen maximalt. Bred senapsgrädden över fisken och sätt in formen på nytt. Nu bara 5-7 min eller tills ytan blir brunbubblande.
Nykokt eller pressad potatis passar utmärkt till denna rätt. Vill man festa lite extra lägg på rensade räkor vid sidan av fisken just när den tas ur ugnen.
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild
ÖVRIGT
Den här rätten kan laga av vilken mager fisk som helst (ex gädda, torsk, långa) Helst färsk fisk. Ärtor eller spenat kanske en lättstekt tomat passar bra till. Inte bara för att det förhöjer smaken utan det ser gott ut. Man äter ju också med ögonen. Ett lämpligt vin till fiskrätten: Klassisk Chardonnay i fransk stil, med härlig arom av mogna syrliga äpplen och citrusskal. Fet örtkryddad eftersmak. Passar fint till fiskrätten! Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner.