INGREDIENSER
Räkfond:
½-1 gul lök,
skalen från 5oo g räkor
2 msk tomatpuré
2 msk neutral olja exempelvis rapsolja
1 liter vatten
1 tsk torkad timjan eller ett litet knippe färsk
Fiskgryta:
1 gul lök
1/2 fänkål
1 röd paprika
4-6 potatisarm
1 msk rapsolja
2 vitöksklyftor
ev. 1 pkt saffran
400 g krossade tomater
2 dl räkfond
2 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk salt
500 g fiskfilé ex. torsk, sej eller lax
SÅ HÄR GÖR DU
Gör räkfonden. Hacka löken. Bryn räkskal och tomatpuré i oljan på hög värme i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och timjan och koka under lock i ca 15 min.
Sila över vätskan i en mindre kastrull och koka tills 5 dl återstår. Släng räkskalen.
Fortsätt med fiskgrytan. Hacka löken. Skär bort fänkålens kärva rot och strimla fänkålen. Skär paprika och potatis i bitar.
Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och stek grönsaker och potatis under omrörning ca 5 min. Tillsätt finriven vitlök och ev. saffran mot slutet.
Tillsätt tomater, 2 dl av räkfonden samt vatten. Koka upp och sjud tills potatisen är mjuk. Häll i grädden. Koka upp igen och smaka av med salt.
Skär fisken i bitar och lägg i grytan 5 minuter före servering. Ta kastrullen från värmen och lägg på ett lock.
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa gärna receptet, kommentera resultatet här nedan och bifoga bild. Du tillåter oss då samtidigt att använda bilden som referens i receptet.
ÖVRIGT
Tips! Ett utmärkt vin till denna gryta är nr 6707 Alvarino från Portugal. Karin Bohlin.