INGREDIENSER
1 Fläskytterfilé 3 dl grädde 1 dl lingonsylt 1 köttbuljongtärning 2 msk soja gärna kinesisk ½ tsk svartpeppar nymald
Sås
1 dl grädde 2½ msk vetemjöl 1 dl vatten Samt skyn från formen
SÅ HÄR GÖR DU
Fläskytterfilén ska tillagas i ugnen i en vanlig avlång sockerkakform eller liknande.
90 minuter i 175 grader i nedre halvan av ugnen.
Skyn som blir använder du till såsen. Storleken på fläskytterfilén bör vara 0,8 – 1 kg.
Putsa köttet från hinnor och senor.
Lägg köttet i formen och observera att det inte behöver brynas.
Blanda i en skål grädde, lingonsylt, soja, buljongtärningen smulad, svartpeppar. Rör om.
Häll blandningen över filén i formen. Grädda i ugnen.
Ös steken ett par gånger under gräddningen.
När köttet är klart, ta upp ur formen och vira in det i aluminiumfolie. Låt vila en stund.
Nu är det dags för såsen. Börja med att sila skyn från formen till en kastrull. Tillsätt grädden och låt det koka upp. Vispa ut mjölet i vattnet och häll det i en fin stråle ner i den kokande skyn. Rör om tills det kokar upp igen. Låt det småputtra i 3-4 minuter. Rör hela tiden så det inte bränner vid.
Tycker du såsen blir för tjock, späd med lite vatten. Skär upp köttet, valfri tjocklek. Lägg köttet i en serveringsform med höga kanter. Häll den heta såsen över köttet strax före serveringen.
Servera med kokt potatis eller pressad kokt potatis. Sallad som tillbehör är inte fel.
ÖVRIGT
Recept i samarbete med husmanskostens vänner. Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet Testa receptet, kommentera och bifoga bild