INGREDIENSER
1 finhackad rödlök
300 g smör
1 knippe gräslök, hackad
1 liten burk ansjovisfiléer, hackade
600 g färskpotatis eller mandelpotatis
4 morötter skalade
1 knippe bladpersilja, strimlad
1 kg Gädda, små fileér
Mjöl till panering
Salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Stek löken i 50 g smör utan att löken brynts, låt svalna.
Blanda rödlöken med gräslök, ansjovis och 150 g smör. Ställ svalt.
Skär morötterna i ca 5 mm tjocka slantar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten.
Skala potatisen och blanda med morötterna, bladpersilja och 50 g smör.
Vänd gäddfiléerna i mjöl och stek i smör. Salta och peppra.
Servera gäddan med ansjovis-smör och potatis- och morotsblandningen.
ÖVRIGT
En gädda på 2-3 kilo, uppfläkt och liggande på magen i en långpanna, ugnsstekt under flitig ösning samt serverad med en såsig stuvning av brynta champinjoner och pressgurka, är en favorit för många.