INGREDIENSER
700 g laxfilé med skinn
1 liter vatten
1,5 msk ättika 12%
2 msk salt
½ citron
2 kvistar dragon
2 kvistar rosmarin
3 lagerblad
Sås:
1 äggula
1 dl rapsolja
1 dl senap
3 dl gräddfil
3 msk kapris finhackad
1 msk dragon finhackad
SÅ HÄR GÖR DU
Skär laxfilen i portionsbitar men låt skinnet vara kvar.
Blanda vatten, ättika, salt, tunna citronskal, dragon, rosmarin och lagerblad i en kastrull.
Koka upp och sjud i 5 min.
Häll den heta lagen över laxen och värm försiktigt och låt det knappt sjuda i 5 min. Låt sedan laxen kallna i lagen. Låt stå i kylen om laxen ska serveras nästa dag.
Tag upp laxen ur lagen. Dra bort skinnet och lägg laxen på ett serveringsfat.
Servera med den kalla såsen, varma grönsaker och nykokt potatis.
Sås:
Lägg en äggula i en rundbottnad skål.
Vispa ner oljan lite i taget till en slät kräm.
Rör i gräddfilen, senap, kapris och dragon.
Låt såsen stå kall ca 1 timme före servering
ÖVRIGT
Ett gott vin till den kokta laxen är: Leth Duett Riesling 2018.