INGREDIENSER
600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
vitpeppar
smör till stekning
skivad rödlök, några dillkvistar
Ättikslag:
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1/4 skivad lök
1 slantad morot
5 kryddpepparkorn
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två med köttsidan mot varandra.
Vänd strömmingsfiléerna i en blandning av ströbröd, rågmjöl, salt och vitpeppar.
Stek strömmingen i smör och lägg den i en låg form.
Blanda allt till lagen, koka upp och låt svalna.
Slå lagen över strömmingen, täck formen och ställ den kallt att dra över natten.
Lägg på tunt skivad rödlök och dill.
Servera på knäckebröd eller med nykokt potatis.
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild
ÖVRIGT
Den goda strömmingen kan varieras i det oändliga, klassiska favoriter som nystekta, dubbla strömmingar fyllda med persilja eller dill, strömmingslådor smaksatta med anjovis eller tomat, inkokta strömmingsrulader och gravad strömming. Längre söderut kallas den sill. Utan ättiksströmming är inget smörgåsbord eller julbord komplett! Rätten är också ett utmärkt sätt att ta till vara överbliven stekt strömming. Karin Chäddström, kallskänkornas kallskänka, var chef för kallskänken på Operakällaren under Tore Wretmans tid. Hennes strömmingsrätter är legendariska. Bo Martinsson.