INGREDIENSER
1,5 kg rimmad oxbringa
2,5 liter vatten
3 morötter
1 gul lök
8 vitpepparkorn
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt koka upp och skumma. Skruva ner värmen och så att vattnet bara sjuder under lock.
Skala och skiva grönsakerna. Lägg dem i grytan. Koka sakta under lock 1,5- 2 timmar tills köttet är riktigt mört.Ta av grytan från plattan och ställ att svalna ca 20 min.
Om oxbringan ska serveras med sås, gör den medan köttet svalnar. Skär upp köttet och servera det med rotmos eller sås och kokt potatis.
ÖVRIGT
Tips! Ett svalt och ljust öl smakar förträffligt till denna svenska klassiker! Den rimmade oxbringan är utrotningshotad! I många butiker lyser den med sin frånvaro. Det är synd och skam på denna insaltade köttbit som blir så vackert röd och saftig när man tillagat den rätt – långsamt och varsamt. Förutom som varmrätt smakar köttet i tunna skivor excellent på smörgås. När man ändå kokar oxbringa är det lika bra att koka en rejäl bit. Resten tål utmärkt att frysa. Ett vanligt tillbehör är rotmos, gärna med svensk senap till. Men oxbringan blir även god med pepparrotssås eller senapssås. Servera i så fall kött och sås med kokt potatis.