INGREDIENSER
1 vitkålhuvud (stort)
1 kilo fläskfärs
1 kokt mosad potatis eller 1/2 dl potatismospulver
1/2 dl skorpmjöl
2 ägg
2 tsk salt
1 1/2 tsk vitpeppar
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg den mosade potatisen tillsammans med skorpmjölet i en bunke och rör om. (Om ni använder mospulver så tillsätter ni lite vatten.)
Blanda i äggen och färsen. Krydda, och späd eventuellt med lite mjölk.
Förväll kålhuvudet i lätt saltat vatten. Cirka 2 tsk salt per liter vatten.
Låt det koka i 5-10 minuter. Spara kokspadet.
Efterhand som kålbladen mjuknar så skär du loss dem från stocken. Skär bort den grövsta delen av nerven så att det går lättare att rulla ihop bladet.
Lägg 1-2 msk färs på bladet. Vik och rulla ihop dem till ett paket och bind om dolman med en bomullstråd ( Finns speciell stektråd.)
Bryn dolmarna runt om i smör på ett stekjärn tills de får en fin brun färg.
Lägg dolmarna i en gryta och häll på kokspadet så det täcker. Låt koka i cirka 30 minuter eller tills kålen känns mjuk.
Ta upp kåldolmarna.
Späd skyn om det behövs. Tillsätt eventuell grädde. Red av såsen och låt den koka 3-5 min. Lägg tillbaka dolmarna i såsen.
Serveras med kokt potatis och lingonsylt.