INGREDIENSER
1,5 kg lammstek med ben
6-8 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
Tunna strimlor av citronskal
olivolja
grovt salt
peppar
Bagarpotatis:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
½ msk strösocker
3-4 kvistar timjan
3 lagerblad
1 flaska ljust öl (33 cl)
1,5 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
salt peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Skär en ficka längs benet på steken eller på andra ställen. Späcka med vitlök och rosmarin.
Gnid in steken med olivolja, rivet citronskal, grovt salt och peppar. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på ett galler och ställ in i mitten av ugnen med en plåt under.
Ta ut steken vid 55 grader för rosa kött eller 65-70 grader för genomstekt.
Skär potatisen i ca 0,5 cm rocka skivor.
Skala och skiva lök och vitlök i tunna skivor, bryn dem gyllengula i smöret i en panna. Smaka av med socker, salt och peppar.
Lägg potatisen i en gratängform med hög kant. Varva med lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över öl, vin och buljong. Ställ in formen under steken i ugnen så att saften från steken droppar ner i potatisen.
Räkna med att potatisen är klar efter cirka 1 timme och att steken behöver ytterligare 15-30 minuter. Om potatisen ser ur art bli för mörk, räck den med aluminiumfolie som samlar upp köttskyn. Häll den sedan i potatisformen.
Ta sedan ut steken ur ugnen och vira den i aluminiumfolie. Täck med kökshandduk och låt den vila 20-30 minuter.
Skär upp steken i skivor som antingen läggs på varmt fat med resten av steken eller helt enkelt upplagt över potatisen.
Garnera gärna med vattenkrasse eller persilja. Servera t.ex. med en tomatsallad med rödlök.
ÖVRIGT
Vintips: Santa Duc Quatre Terres (Cote du Rhone) nr 926Jl rött och kraftigt, smak av nypon, jordgubbar. Värmande gott med kryddig avslutning. Ekovin. Pris 139 kronor.