INGREDIENSER
4 laxschnitzlar (skinn- och benfria) á 150 g
salt och nymalen peppar
1 purjolök
75 g smör
1 citronklyfta
ca 1 dl hackad persilja och gräslök
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg laxschnitzlarna på ugnsfasta tallrikar. Salta och dra några varv med pepparkvarnen över dem.
Hacka purjolöken mycket fint och strö över.
Smält smör i en panna eller kastrull och låt det bli lätt brynt och guldgult. Pressa över citronsaft. Slå det skummande smöret över laxen, en tallrik i taget och sätt in i mikrovågsugnen 1-2 minuter på maxeffekt.
Ta ut tallrikarna, strö över hackad gräslök och servera med nykokt potatis.
ÖVRIGT
Den skånska klassikern lertallrikasill som, ursprungligen lagades på keramiktallrik ovanpå potatiskastrullen, lever idag vidare på moderna skånska restauranger, med lax istället för sill. Man ställer dock inte tallriken ovanpå potatiskastrullen längre utan som i nedanstående recept i mikrovågsugnen. Snabbt, enkelt och bekvämt. Prova när Du har extremt brått!