INGREDIENSER
1 liter nässlor, väl rensade (helst toppskott)
2 potatisar
1 morot
1 bit selleri (ca 75 g)
1 liten bit palsternacka (ca 25 g)
En knivsudd hackad vitlök
En knivsudd av vardera timjan, oregano, dragon
6 dl kalvbuljong
Osaltat smör, salt och peppar
Till serveringen:
2 skivor rökt eller gravad lax. 2 msk crème fraiche.
SÅ HÄR GÖR DU
Förväll nässlorna och kyl dem sedan i kallt vatten.
Skala potatis och rotfrukter och skär i skivor.
Koka potatis, rotfrukter, vitlök, timjan, dragon, oregano i buljongen tills rotfrukterna är mjuka. 4. Finfördela allt inklusive nässlorna i en mixer.
Värm försiktigt upp soppan tillsammans med några matskedar osaltat smör.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla laxen och fördela den i 4 djupa tallrikar tillsammans med en klick creme fraiche. Slå över soppan och servera genast.
OBS! Soppan tål inte varmhållning eller kokning – den gröna färgen försvinner!
ÖVRIGT
Fritiof Nilsson Piraten krävde på sin tid en skål med finhackad körvel och gräslök som tillbehör att strö över soppan i tallriken. Ett friskt naturellt mineralvatten passar bäst till.