INGREDIENSER
6 urvattnade sillfiléer
2 tunt skivade rödlökar
Lag:
1 dl ättika (24 %)
5 dl vatten
5 dl socker
1 msk stött kummin
1 msk hel kummin
5 kryddnejlikor
1 O svartpepparkorn
2 lagerblad
SÅ HÄR GÖR DU
Rör samman ingredienserna till lagen och koka upp.
Låt svalna ordentligt.
Skär sillen i sneda bitar och varva därefter lök och sillbitar i ett krus.
Häll över den kalla lagen och låt inläggningen stå och dra ett par dygn.
ÖVRIGT
Ett gott brännvin passar bra till – varför inte ÖVERSTEBRÄNNVIN ? Detta recept är tillägnat de f.d. officerare och reservofficerare som är medlemmar i Husmanskostens Vänner! Förr, när det var vanligt att officerarna bodde på sina regementen, serverades rejäla måltider på mässarna. Den inledande rätten var oftast någon form av sill. På en del regementen var det tradition att sillen skulle ätas stående, innan man satte sig till bords. Så var det till exempel på gamla A6 och gamla 17 (nuvarande P7). Det finns många förklaringar till den här seden. En är att man oftast suttit till häst hela dagen och behövde lite tid till att “leda” till sig”, innan man satte sig på nytt. Ett sätt att “smörja” lederna var att ta ett par snapsar od1 till detta krävdes tilltugg i form av sill. En annan förklaring skulle kunna vara att man oftast var ganska frusen när man kom in och vil1e behålla den otympliga ytterrocken på tills man fått upp värme. Även i denna förklaring är snapsen och sillen ett viktigt bidrag till att värmen kom snabbt. Många uppövade med tiden ett flinkt handlag att hantera både silltallrik, kniv och gaffel od1 snapsglas med sina två händer. Numera är det en trevlig tradition som bevarats på flera mässar och en del krogar; serveras det sill som förrätt, så äts den stående.