INGREDIENSER
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar eller purjolökar
3 morötter
1 palsternacka (100 g)
1 bit rotselleri (50 g)
½ msk salt per liter vatten
8-10 vitpepparkorn
Pepparrotsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl buljong från kokningen
1 dl vispgrädde
2-3 msk riven pepparrot
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg köttet i en gryta.
Häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av.
Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock till det är mört, 1 ½ -2 timmar.
Lyft upp köttet och låt det vila i aluminiumfolie. Sila buljongen och spara grönsakerna.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Vispa ned buljongen så mjölblandningen löser sig i buljongen. Låt koka upp.
Späd buljongen med grädde, lite i taget, under fortsatt vispning.
Låt såsen koka 5-10 minuter. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar.
Servera köttet med grönsakerna, sås, riven pepparrot och kokt potatis.
ÖVRIGT
Det är en fördel att kunna odla och gräva upp sin egen pepparrot. Sedan rivs den på finaste sidan av rivjärnet för att frigöra så mycket smak som möjligt.