INGREDIENSER
75-100 g ramslök, (färsk eller frusen)
2-3 msk smör
1 msk ljus redning (Maizenas ljusa redning är oumbärlig i köket!)
5 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
ca 1-1½dl crème fraiche och grädde
salt, peppar
ev. vitlök
SÅ HÄR GÖR DU
Hacka ramslöken och fräs hastigt upp den i smör i en kastrull – max en halv minut.
Pudra över redning och vispa i buljongen (dvs. vatten och buljongtärning).
Rör sedan i crème fraiche och grädde. Låt det sjuda ihop under någon minut.
Mixa soppan med en mixerstav, ställ tillbaka på plattan och smaka av med salt och peppar. Rör i mer redning om du tycker soppan blir för tunn.
För kraftigare smak (gäller främst fryst ramslök), pressa i 1-2 vitlöksklyftor.
Servera med kokta ägghalvor och gärna en bit knäckebröd med ost.
ÖVRIGT
Rabarberpaj med vaniljsås är välkommen som dessert eller som läckerbit till eftermiddagsfikat så här i vårens tid. Själv har jag aldrig gjort rabarberpaj någon gång men hustru Eva är fena på det, tack och lov. Jag har således något gott att lära mig. Visst är livet underbart! Bengt Arne Larsson, Husmanskostens Vänner.