INGREDIENSER
1 gul lök finhackad
1 dl olivolja
4 dl Arborio-ris (ca 350 gram)
2 dl torrt vitt vin
Ca 1,3 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
Ca 2 dl riven Parmesan eller Grana Pedano
Karl-Johansvamp, i mindre bitar, stekt och kryddad, alternativt annan svamp
Salt och nymald peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Dela svampen i mindre delar och stek den i smör på ett stekjärn. Krydda med salt och peppar till god smak och låt gärna lite vispgrädde få koka in.
Ta fram en rejäl gryta och fräs den finhackade löken i olivoljan. Låt den bli mjuk men inte få färg, det tar ett par minuter bara.
Rosta riset genom att röra ner det i oljan och löken tills det känns torrt. Rör runt ca 2-3 minuter. Detta gör att riset lättare tar upp buljongen och blir smakrikt.
Häll på vinet och låt det koka in/ånga bort helt och hållet. Slå på ca 1/3 av den varma buljongen. Från och med nu tar det ca 20 minuter innan risotton är klar. Rör sakta runt i grytan tills all buljong absorberats av riset. Tillsätt sedan 1-2 dl het buljong i taget och rör sakta runt tills riset inte kan ta upp mer.
Ta bort kastrullen och rör i den rivna osten och den stekta svampen. Den färdiga risotton ska vara krämig och lite lös. Ökad krämighet kan du få med en skvätt olivolja eller en bra klick smör. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
ÖVRIGT
Få svamprätter går upp mot en krämig och smakrik risotto. Risotto är standardrätt hos oss när svampsäsongen drar igång och det går utmärkt att använda fryst svamp. Lite pysslig att göra men vilket resultat! Receptet har jag tagit från Zetas förpackning till arborio-ris, men det finns flera olika märken att välja mellan.