INGREDIENSER
1 flaska Brännvin Special, eller vodka av hög kvalitet
2 torkade pomeransskal
1 msk hel anis
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel koriander
2 tsk honung
5 cl rött portvin
SÅ HÄR GÖR DU
Koka pomeransskalen några minuter i vatten tills de är mjuka.
Skär/skrapa bort allt det vita på undersidan av skalet. Obs – viktigt annars blir snapsen besk!
Skär skalet i strimlor. Lägg pomeransskalen, de övriga kryddorna och honungen i en stor glasburk med lock.
Häll på spriten och låt stå 3-4 dagar.
Sila av spriten genom kaffefilter. Smaka av med portvin.
ÖVRIGT
Stenborgare finns fortfarande på Operakällarens Dryckeslista. Du kan också beställa Stenborgare på Systembolaget. Det är dags att börja tänka på den egenkryddade julsnapsen inför kommande helger. Här är receptet på en fin gammal klassiker, ”Stenborgare”. Det var den populäre operasångaren Karl Stenborg som i mitten på 1800-talet införde snapsen på Operakällaren. Om aftnarna gick det livligt och gemytligt till på Operakällaren, med nattliga dryckesslag och kvartettsång tills förordningen om näringsställenas stängning vid midnatt utfärdades.