INGREDIENSER
Ca 1 ½ kg fryst benfri stek av älg eller nöt
Saltlake:
½ msk korianderfrö
10 svartpepparkorn
5 vitpepparkorn
3 lagerblad
1 tsk torkad rosmarin
2 liter vatten
1 ½ dl salt
1 msk strösocker.
SÅ HÄR GÖR DU
Lägg den frysta steken på galler med långpanna under och ställ i ugnen.
Sätt ugnen på 75-80 grader.
Stick i en köttermometer efter 6-7 timmar och låt stå ytterligare 6-10 timmar tills innertemperaturen är 65-70 grader.
Stöt koriander och peppar lätt. Smula lagerbladen. Koka upp kryddor, vatten, salt och socker och låt koka någon minut. Låt kallna.
Lägg ned det varma köttet i den kalla lagen och låt stå i kylen i 2 dygn. Skär i tunna skivor inför servering.
En god gratäng passar utmärkt till Tjälknölen.