INGREDIENSER
Späda grönsaker efter säsong (t.ex. morötter, rädisor, salladslök, ärtor, blomkål.)
½ Blomkålshuvud, plockat
1 gul lök skivad
½ vitlöksklyfta
6 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
smör till stekning
riven muskot, salt
SÅ HÄR GÖR DU
Fräs blomkål, lök och vitlök i smör.
Häll över buljong och vin. Låt koka tills blomkålen är precis klar (ju längre den kokar desto mer smak förlorar den).
Mixa soppan slät. Smaka av med salt och riven muskot.
Koka upp vatten och salt i en kastrull, förväll grönsakerna och fördela dem i djupa tallrikar.
Häll soppan över grönsakerna vid bordet och ta ett riv med muskot på rivjärnet det sista Du gör.
ÖVRIGT
Bredvid ordet ”len” i svenska ordboken finns en bild på denna rätt. Den här soppan är inget för den som vill att det ”ska smälla till munnen”. Men ibland är man ute efter något som är som bomull för både mage och hjärta. Då lagar man Ängamat, som dessutom är en perfekt sommarlunch. Passa på nu när vi har massor av fräscha svenska grönsaker!