Espresso – Din lokala tidning
img 8660

Trolskt vackra Vedema

NÄRA NATUR. För 70 miljoner år sedan tryckte inlandsisen till landmassorna vid Vedema så att två åsar och en djup dalgång  bildades. Idag hittar man här en varierad pärla bland strövområden som erbjuder både fiske, pulkaåkning, porlande vatten, trollsägner och en hisnande utsikt!

img 8677
Utkiksplatsen Vedema Hall erbjuder både vila och en fantastisk vy.

Januari bjuder på en strålande dag. Öppna ytor i frostigt vitt mot grön mossa under de skyddande grankronorna. Många har samlats vid Barsjön för att njuta av vinterdagen och Vedema, som verkligen bjuder på kontraster.

– Vedema är något av en dold pärla som jag tror uppskattas väldigt av dem som bor i närheten, säger Sofia Hillbertz, Strövområdesutvecklare på Stiftelsen Skånska landskap som förvaltar området.

– Min personliga favoritplats i Vedema är ju Vedema Hall, som erbjuder en fantastisk utsikt, oavsett vilken årstid.

Trollets hall

Ett rep hjälper vid klättringen upp till Vedema Hall. Med en treåring i sällskapet är det en utmaning, men vi stretar på. Varm nyponsoppa och den mycket riktigt imponerande utsikten blir bra belöning. 

– Det finns gott om sägner om troll kring Vedema, och trollet ska ha bott uppe på Vedema Hall, berättar Sofia Hillbertz.

Vid vårt besök pågår barnaktiviteten Trollvinter, som gör det möjligt för besökare med smart telefon att ta del av små trollberättelser via QR-koder längs stigarna. 

img 8766
Sägnerna om troll är gamla här, men QR-koderna är på tillfälligt besök.
img 8793
Vårbäckarna porlar redan i januari, vackert dekorerade med iskonstverk.

Vårbäckar i vintersolen

Efter klättringen stegar vi mot Barsjön. Sjön bildades när inlandsisen smälte, och de porlande bäckarna med sitt påtagliga brus gör sitt bästa för att fylla på. Den korta vandringen bjuder omväxlande på gran- och bokbackar. Längre bort rinner även Röke Å, där gamla torpruiner utgör spår av tidigare bebyggelse; landskapet delas även av jordvallar som använts som avgränsnigar för tamdjur. Bäcken som rinner ner mot barsjön tarvar ett längre stopp. Istapparna bildar vackra formationer i strandade grenar längs flödet.

img 8719
En utmanande men överstiglig klättring väntar besökaren till Vedema Hall.
img 8610
Med repets hjälp går klättringen upp till Vedema Hall fint, även om stigningen är brant för sällskapets minsta deltagare. Utsiktsplatsen 103 meter över havet bjuder på en imponerande vy!

Fritt fiske och pulkabacke

Fisket är fritt i Barsjön, och vid ena stranden finns flera grillplatser och en hinderbana för barn i skogsbrynet. En skogsglänta lyser vitt i allt det gröna och både vid toppen och botten av den branta backen intill syns strövande sällskap.

– Nära den västra parkeringen finns en fin mycket populär pulkabacke som används flitigt när det kommer snö, berättar Sofia Hillbertz.

Mycket på liten yta

Röke å markerar botten av dalgången, och här kan det vara bra att känna till att fiske är förbjudet. Stiftelsen Skånska Landskap beskriver klimatet ner mot ån som närmast tropiskt, och om bara några månader kommer marken här att skifta i gult och vitt av kabbeleka och vitsippesnår.

De stora skiftningarna i landskapet gör att Vedema har mycket att erbjuda på en liten yta. Klättringen till toppen är en utmaning som absolut är värd att anta,  och det är inte svårt att tänka sig att ett troll faktiskt skulle kunna kika fram bakom nästa trädstam längs den mjukt mossiga marken i granskogen.

Text&Foto:

Erik@espressomedia.se

Häckningsplats för ugglor

I Vedema strövområde möter du en skiftande natur med många olika trädslag. I den torra tallskogen växer lingon och ljung. I den mörka granskogen överlever inte mycket mer än mossor, bland annat kammossa och pösmossa. I dalgångarna möts du av lövskogar av bok, ek, björk och asp och här bor älg, rådjur, räv och hare. Flera vanliga skogsfåglar lever här, som mesar och hackspettar. Har du tur kan du se kattuggla, pärluggla och berguv häcka här. Vid lövsprickningen används Vedemakärr, öster om strövområdet, som nattkvarter av tusentals starar under vårflytten.

Stiftelsen Skånska Landskap, som förvaltar området, har många markerade vandringsleder i strövområdet. Många stigar går i kuperat landskap. Längs en kortare sträcka söder om Barsjön går det även att gå med barnvagn eller rullstol. Skåneleden korsar området. Sedan våren 2020 kan du även vandra till checkpoints genom Hittaut i området. 

Vedema ligger ca 15 km norr om Hässleholm. Från väg 24 är det skyltat mot Vedema. Härifrån är det ca 1.5 km till Barsjöparkeringen. Buss 511 går alla dagar till områdets östra del med 2 km längs mindre väg till strövområdet.

Mer information om Vedema finner du på Stiftelsen Skånska landskaps hemsida: www.skanskalandskap.se

Källa: Stiftelsen Skånska Landskap 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x